Volledig scherm

Vijf kandidaten voor verkiezing Miss Euifeest in Hasselt

Vijf dames uit Hasselt dingen zaterdag mee naar de titel Miss Euifeest. Wie dat zijn en hoe oud ze zijn, wil voorzitter Rieneke van der Kolk van de jubilerende Oranjevereniging nog niet kwijt. ,,Maar ze komen uit Hasselt, want dat is een strikte voorwaarde.’’

De verkiezing van Miss Euifeest was vroeger een vast onderdeel van het feestprogramma. Door gebrek aan kandidaten werd de verkiezing voor het laatst gehouden in 2009. Tien jaar later keert de missverkiezing terug in het kader van het 60-jarig bestaan van de Oranjevereniging. Ook de dikke bandenrace voor de jeugd, een ander oud succesnummer, is daarom in het programma van het Euifeest opgenomen, evenals de komst van een zweefmolen op de kermis. 

Voor de nieuwe missverkiezing zijn er vijf kandidaten. Die gaan zaterdagmiddag in de feesttent aan de Grindwal de strijd met elkaar aan. Ze presenteren zich drie keer in verschillende kledingstijlen, casual, sportief en gala. Verder moeten ze de nodige vragen beantwoorden. Dat leidt uiteindelijk tot de nieuwe Miss Euifeest, die tijdens de festiviteiten onder meer prijsuitreikingen verricht en op zaterdag 31 augustus voorop rijdt tijdens de optocht.  

Vervelend

In 2009 werd de toen 13-jarige Saskia Kattenberg gekroond als Miss Euifeest. Zij kijkt met gemengde gevoelens terug op de missverkiezing. ,,Ik ben destijds erg vervelend behandeld. Ik werd gevraagd om mee te doen aan de verkiezing omdat er te weinig deelnemers waren. En vervolgens won ik van iemand die tien jaar ouders was. Daarna kreeg ik een hoop negatieve reacties van Hasselters over mij heen’’, geeft Kattenberg aan, die inmiddels al lang niet meer in de Hanzestad woont. ,,Daarom heb ik geen zin in een interview’’, is de reactie op het verzoek om terug te blikken naar 2009.

Kop van Overijssel