Volledig scherm
Leo B. © Archief de Stentor

Voetbaltrainer B. uit De Wijk moet negen maanden cel in vanwege omkoping in de zorg

Leo B. (52) uit De Wijk heeft 12 maanden gevangenisstraf gekregen waarvan drie maanden voorwaardelijk. Hij werd beschuldigd van omkoping en valsheid in geschrifte toen hij  als inkoopdeskundige voor de GGZ Drenthe en de stichting Espria werkte. De rechtbank in Amsterdam ging daar in mee.

De straf valt hoger uit dan de eis die een maand geleden werd geopperd door het openbaar ministerie. Justitie eiste daarnaast een half miljoen euro ‘wederrechtelijk verkregen voordeel’ terug. Ook zou B. van het Openbaar Ministerie een ton schadevergoeding moeten betalen aan GGZ Drenthe wegens te veel gefactureerde uren. Zaken die B. deels bekende destijds. De rechtbank ging daar vandaag niet in mee. De zorginstellingen kunnen hun vordering nog wel via de burgerrechter proberen te bewerkstelligen.

Voetbaltrainer

B., een bekende voetbaltrainer in de amateurwereld,  werd vorige maand door zijn club DESZ uit Zwartsluis op non-actief gezet hangende het vonnis in de strafzaak. Hij zou na de zomer beginnen als oefenmeester bij vv Staphorst dat nog strijdt om promotie naar de derde divisie. Voorzitter Benny Miggels verbond het lot van B. aan de uitspraak van de rechtbank, waarmee de voetbalclub op zoek moet naar een nieuwe trainer.

Leo B. is naast zijn voetbalcarrière een inkoopdeskundige; hij begon in 2007 voor zichzelf. Zijn voormalige collega Jaap V. (61) uit Leusden was inkoopdirecteur bij zorgconcern Espria, waar GGZ Drenthe onderdeel van is. Jaap V. loodste Leo B. binnen bij GGZ Drenthe onder het mom dat hij het inkoopbeleid zou verbeteren. B. diende veel en hoge facturen in die door V. werden goedgekeurd. Vervolgens werd het geld tussen beiden verdeeld. ,,Een vooropgezet plan om de ggz geld afhandig te maken’’, concludeerde justitie destijds. Volgens justitie heeft B. zich verrijkt over de rug van GGZ Drenthe door een medewerker van de geestelijke gezondheidszorg – Jaap V. dus – zo’n drie ton aan smeergeld te betalen.

Bonussen

Deze constructie werd sinds 2008 jarenlang in stand gehouden; het ging pas mis toen V. medio 2013 met een nieuw plan - bonussen voor B. - binnen GGZ Drenthe op de proppen kwam. Dat vonden collega’s verdacht; er kwam een boekenonderzoek, dat leidde uiteindelijk tot de strafzaak. 

Kop van Overijssel