De na de hoge waterstanden achtergebleven trommel
Volledig scherm
De na de hoge waterstanden achtergebleven trommel © wdod

Waterschap ruimt drijfafval op na hoogwater

Nu het hoge water in de rivieren is gezakt, ruimt Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) de achtergebleven rommel op, onder meer langs het Zwarte Water bij Hasselt, Zwartsluis en Genemuiden.

Dit bestaat naast takken, boomstammen, gras en riet, ook uit afval, zoals jerrycans, pallets, blikjes, flessen, plastic, laarzen en zelfs deuren. ,,Door het hoogwater is dit allemaal naar de dijken gespoeld en verstikt het de grasmat als het blijft liggen’’, aldus een woordvoerder van het waterschap. Het gaat om onder meer het Zwarte Water, het Zwarte Meer, het Ganzendiep, de Vecht en de IJssel.

Vakjargon

De na de periode van hoogwater achtergebleven troep heet in vakjargon uit de waterschapswereld daak.  ,,Dat is de term voor het drijfvuil dat nu langs de dijken ligt en het bermgras bedekt. Het woord betekent letterlijk aangespoelde ruigte.’’  

Bij de dijkinspectie wordt ook op het drijfvuil gelet. Volgens de WDODelta-woordvoerder kan er zomaar een boomstam, grote tak of pallet tussen zitten die voortdurend tegen de dijk heeft geklotst en  zo de grasmat heeft  beschadigd.

  1. Genieten op eerste onwennige terrasdag in maanden, in theater zit publiek ook op podium

    Genieten op eerste onwennige terrasdag in maanden, in theater zit publiek ook op podium

    Het is 1 juni en om klokslag 12.00 uur gingen de terrassen en musea weer open. Veel mensen stonden al te wachten langs de stoeltjes en terrastafeltjes en er werd massaal afgeteld. Na de heropening ontstonden wachtrijen, maar werd er ook als vanouds weer genoten van een heerlijk drankje. Bij recreatieplassen en langs de IJssel was het ook druk. Op sommigen plekken werd het zelfs te druk en dus werden parkeerplaatsen afgesloten bij enkele recreatieplassen. Hoe verliep deze veelbesproken 1 juni verder? Lees hieronder alles terug in ons liveblog.

Kop van Overijssel