Volledig scherm
Voorbeeld van een plasdras gebied, waar het goed toeven is voor weidevogels. © Wouter Borre

Weidevogels naar De Wieden lokken met met plas-dras locaties

Natuurmonumenten verhoogt in de weidevogelgebieden in De Wieden op een aantal plekken het waterpeil. Daardoor ontstaan plas-dras locaties, die in trek zijn bij weidevogels die de komende periode naar de Kop van Overijssel komen om te broeden. In de buurt van Genemuiden is het eerste kievitsei al gevonden. 

In De Wieden zijn de Barsbeker Binnenpolder, het Leeuwterveld en Giethoorn-Wanneperveen belangrijke weidevogelgebieden. Het 300 hectare omvattende gebied Giethoorn-Wanneperveen behoort zelfs tot één van de beste gebieden van Nederland, weet boswachter Rosalie Martens. ,,Daar vind je het hele scala aan weidevogels. Bijna alle soorten zijn daar aanwezig, vaak ook in behoorlijke aantallen.

Natuurmonumenten richtte het gebied speciaal in voor de weidevogels. Dat gebeurt in goede samenwerking met pachters en agrariërs. ,,Naast plas-dras zetten is het belangrijk dat een gebied zo open mogelijk is. Natuurlijke vijanden zoals kraaien en vossen hebben dan minder kans’’, aldus Martens.

Natuurmonumenten hoopt op termijn dat ook de Barsbeker Binnenpolder bij Zwartsluis zo’n succesverhaal wordt. De laatste jaren zijn daar al stappen gezet, zegt Martens. ,,Zowel Natuurmonumenten als agrariërs hebben in de polder locaties plas-dras gezet. Dat leverde de afgelopen jaren al een lichte toename van het aantal weidevogels op. Wij zijn benieuwd naar de resultaten van dit jaar.’’

Garanties en zekerheden zijn er in de natuur echter niet, weet Martens. Het weer speelt bijvoorbeeld ook een rol. In de broedperiode is zware regenval of hagel funest voor jonge vogels. ,,Ook moet het gras niet te hoog zijn, omdat de kuikens dan moeite hebben om in het hoge gras insecten te vinden. De broedvogels zelf eten wormen. Ook daarvoor is plas-dras ideaal, omdat ze die in de zachte bodem makkelijker vinden.’’

Kop van Overijssel