Volledig scherm
Oene Akkerman krijgt medio 2017 bij zijn installatie als wethouder de felicitaties van burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland. Ruim een jaar later stopt Akkerman. © Pedro Sluiter Foto

Wethouder Oene Akkerman stapt op

Wethouder Oene Akkerman van de gemeente Steenwijkerland stapt op. Hij heeft per 9 oktober zijn ontslag ingediend. ,,Ik heb gemerkt dat ik geen bestuurder in hart en nieren ben. Met onze ambitie is een rasbestuurder nodig."

Oene Akkerman maakt sinds juli 2017 deel uit van het college namens BuitenGewoon Leefbaar en was daarvoor raadslid. De inwoner van Oldemarkt volgde na een motie van wantrouwen afgetreden partijgenoot Bert Dedden op. Na de verkiezingen van maart dit jaar keerde Akkerman namens BGL terug in het college, dat hij nu dus na een half jaar verlaat.

Geliefd

Burgemeester Rob Bats zegt dat het college Akkermans keuze respecteert. ,,Maar we vinden het wel jammer. Oene Akkerman is een wethouder die geliefd is bij onze inwoners en ondernemers, het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie. Een kundig bestuurder met humor en het nodige relativeringsvermogen."

Akkermans besluit heeft het bestuur van BuitenGewoon Leefbaar verrast, zegt voorzitter Thomas Oosterkamp. ,,Erg jammer, maar wij respecteren zijn besluit." De partij is druk doende met diens opvolging.

Naar eigen zeggen heeft de vertrekkend wethouder de afgelopen periode gemerkt dat hij liever de kar trekt om iets voor elkaar te krijgen dan dat hij op bestuursniveau acteert. Bij zijn aantreden als wethouder zeiden mensen in Akkermans omgeving al: 'Oene je bent geen echte bestuurder'. ,,Je bent alleen bestuurder van je auto en zelfs dat doe je truttig. Mijn omgeving heeft gelijk gehad", relativeert hij.

Projecten

Akkerman zou zich als projectleider graag bezighouden met bijvoorbeeld Steenwijkerlands duurzaamheidsvraagstuk. ,,Daarin wordt onder meer gesproken over de vestiging van een waterstoftankstation. Mijn handen jeuken om dat soort dingen aan te pakken en zo'n tankstation in Steenwijkerland te krijgen."

Akkerman: ,,Dit college, deze mooie groep, staat voor een ambitieus collegeprogramma, waarvoor we veel verbindingen moeten leggen met allerlei partijen om ons heen. Daarvoor is een rasbestuurder nodig. Ik heb de verkiezingen en het opbouwen van het coalitieakkoord als projecten gezien. Die zijn nu afgerond. Nu komt het er op aan dat je echt als bestuurder acteert. En dat ben ik niet."

Hangende pootjes

Oene Akkerman keert niet terug in de gemeenteraad. Hij blijft wel bij BuitenGewoon Leefbaar betrokken en hoopt op de achtergrond advies te kunnen geven. Bij zijn installatie gaf Akkerman aan dat hij bij beëindiging van het wethouderschap 'met hangende pootjes mag terugkomen' bij zijn toenmalige werkgever: de provincie Overijssel. ,,Dat gaat nu gebeuren. Eens zien wat ze voor me in petto hebben."

Kop van Overijssel