Volledig scherm
Motorrijders werden door de politie gecontroleerd tijdens de uittocht van TT Assen. © Harm Meter

Zes motorrijders moeten rijbewijs inleveren
voor hard scheuren tijdens uittocht TT Assen

Zes motorrijders die wel erg veel haast hadden om het motorevenement TT in Assen te verlaten, hebben hun rijbewijs moeten inleveren. Het politieteam Verkeer Oost-Nederland klokte de racers terwijl ze meer dan vijftig kilometer per uur te hard reden. 

Eentje werd ook aangemeld bij het CBR (Centraal Bureau Rijbewijzen). De verwachting is dat hij verplicht een cursus over verantwoord rijgedrag moet volgen. Bij gelijksoortige controles vorig jaar verzamelde de politie twintig rijbewijzen en werden zestien bestuurders naar de zogenoemde EMG-cursus (Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer) gestuurd.

De zes scheurmonsters waren overigens niet de enige hardrijders op de aan- en afvoerwegen van de TT. Nog eens 54 keer werd de toegestane snelheid met meer dan dertig kilometer per uur overschreden. 

Niet alleen motorrijders gingen over de schreef. Ook een automobilist raakte zijn rijbewijs kwijt. Niet vanwege de snelheid maar door zijn drankgebruik en het weigeren van een ademanalyse. Bij de vorige editie van de TT Assen werd negentien keer geschreven voor rijden onder invloed.   

Niet handsfree ook op de bon

De lijst met bekeuringen werd compleet gemaakt door andere overtredingen. Tien automobilisten die hun telefoon vasthielden kregen een bon en vier keer werd over een doorgetrokken streep gereden. Door rood licht rijden, negeren van een rood kruis en inhalen over de vluchtstrook zijn vergrijpen die eenmalig werden beboet.  Een bromfietsers kreeg een zogenoemde WOK (wacht op keuren). Dit is een melding die de politie op het kenteken plaatst als het voertuig niet aan de wettelijk eisen voldoet en het herkeurd moet worden.

In een verzameling van nog eens achttien bekeuringen zaten overtredingen als het niet dragen van een gordel, mankementen aan de verlichting en het ontbreken van een hulpkoppeling die de aanhangwagen moet remmen in het geval die loskomt van de trekhaak.  

Tijdens de TT in Assen worden de wegen in IJsselland door ruim 100.000 motorrijders bereden. De surveillances werden door het verkeersteam uitgevoerd in opvallende en onopvallende voertuigen. 

De uittocht van de TT Assen trok zoals ieder jaar weer veel bermtoeristen. Bekijk hier een video over de uittocht.

Kop van Overijssel