Volledig scherm
© anp

Zonnepanelen op dak Starterscentrum in Vollenhove

Op het dak van Starterscentrum aan de Hagen in Vollenhove zijn de eerste zonnepanelen van Energiecoöperatie Voorst tot Wieden gelegd.

De 368 zonnepanelen leveren per jaar 100.000 kWh aan groene stroom op. Dat is voldoende voor de 33 huishoudens die via de coöperatie meedoen aan het gezamenlijke zonnedak. Het gaat om huishoudens in een gebied dat globaal wordt begrensd door Vollenhove, Sint Jansklooster en Blokzijl. De participanten hebben één of meerdere certificaten gekocht. Volgens de coöperatie verdienen die hun investering in het gezamenlijke zonnedak in ongeveer zeven jaar terug; een rendement van ruim vijf procent. Ook de acht jaar daarna profiteren ze nog van lage elektriciteitskosten.

Alternatief

Aanvankelijk was het de bedoeling om het zonnedak te realiseren op een dak op het industrieterrein van Blokzijl, maar dat bleek op het laatste moment niet haalbaar. Met het Starterscentrum in Vollenhove werd een alternatief gevonden. Dat dak is wel wat kleiner, waardoor niet alle panelen, waar belangstelling voor is, op dit dak gelegd konden worden. Het bestuur van de coöperatie wil daarom een tweede zonnedak realiseren.

De begin vorig jaar opgerichte Energiecoöperatie Voorst tot Wieden heeft voor het opstarten van het project een subsidie van 20.000 euro van de provincie Overijssel gekregen. Het geld maakte het mogelijk om de door het bestuur ingehuurde externe expertise te financieren. 

Kop van Overijssel