Volledig scherm
Vrijwilligers en sponsoren bij de in de eendenkooi geplaatste zonnepanelen. © staatbosbeheer

Zonnepanelen zorgen voor licht in werkruimten
eendenkooi Weerribben

De eendenkooi Kooi van Pen, in natuurgebied De Weerribben bij Wetering, is voorzien van zonnepanelen. Met de opgewekte energie kunnen verschillende werkruimtes verlicht worden. 

,,Dus geen gezoek meer met een zaklantaarn in het schemerduister naar de materialen’’, aldus  Erica Zwanenburg van Stichting Vrijwilligersgroep Kooi van Pen. Ook is het nu mogelijk om bij vorst een pomp te gebruiken die het water ijsvrij houdt voor de eenden in het zogenoemde makkehok.

De eendenkooi ligt midden in het moerasgebied van De Weerribben. De werkzaamheden op deze afgelegen plek  worden al 135 jaar lang op traditionele wijze uitgevoerd door de kooikers en de laatste jaren door de vrijwilligers van Staatsbosbeheer. Het lukte nog altijd om één van de grootste eendenkooien van Europa te onderhouden zonder gebruik te maken van het netwerk van drinkwater, gas en elektriciteit. 

Met de tijd mee

Maar op initiatief van de vrijwilligersgroep zijn de mogelijkheden onderzocht om met de tijd mee te gaan. ,,En het is gelukt om voldoende financiële middelen te vinden om elektriciteit te krijgen in de eendenkooi met behulp van de aanleg van zonnepanelen’’, aldus Zwanenburg. Dit is mogelijk gemaakt door bijdragen van de Lionsclub Steenwijk, de Armvoogdijen Scheerwolde en Muggenbeet, BespaarPartner, dat de zonnepanelen heeft geplaatst, en de vrijwilligersgroep van Staatsbosbeheer.

Kop van Overijssel