Wethouder Gerrit Knol (tweede van rechts) op het podium.
Volledig scherm
Wethouder Gerrit Knol (tweede van rechts) op het podium. © familie knol

Zwartewaterland heeft met Gerrit Knol snelle wethouder op de wielrenfiets

updateMet een derde plaats op het Nederlands kampioenschap wielrennen heeft wethouder Gerrit Knol van de gemeente Zwartewaterland opnieuw het podium gehaald. In 2016 trok de inwoner van Hasselt nog de nationale kampioenstrui aan.

De titel zat er dit jaar niet in voor Knol, al tientallen jaren fanatiek wielrenner en in het verleden voorzitter van wielervereniging De Noordwesthoek. In de jaarlijkse wielerkoers voor burgemeesters, wethouders en gemeentesecretarissen, die ieder hun eigen klassement hadden, moest Knol op de boulevard van Breskens genoegen nemen met de bronzen medaille. 

Twee collega-wethouders waren sneller dan de Hasselter, die wel deel uitmaakte van de al snel in de koers ontstane kopgroep. Maar Gerrit Knol had geen antwoord op de ontsnapping van twee renners, waaronder de latere winnaar Jeffrey van Agtmaal. De wethouder van de gemeente Woensdrecht was in 2017 en 2018 ook al de snelste, beide jaren voor Bert Krale, de inmiddels afgetreden wethouder van de gemeente Staphorst. Knol kwam als derde wethouder over de eindstreep en toonde zich tevreden met zijn podiumplek, temeer omdat de winnaar enkele tientallen jonger is en nog altijd actief in wedstrijden. Winnaar bij de burgemeesters werd Marco Out uit Assen, die in 2010 en 2015 ook al de nationale titel veroverde tijdens deze jaarlijkse wielerdag voor bestuurders van Nederlandse gemeenten.

De Zwartewaterlandse wethouder Gerrit Knol is al tientallen jaren een fanatiek wielrenner.
Volledig scherm
De Zwartewaterlandse wethouder Gerrit Knol is al tientallen jaren een fanatiek wielrenner. © Suzanne Breman
  1. Fietsende toerist raakt bij het fietserspontje in Jonen het spoor bijster: ‘Hoezo eenrichtingsverkeer?’
    PREMIUM
    Coronamaatregelen

    Fietsende toerist raakt bij het fietsers­pon­tje in Jonen het spoor bijster: ‘Hoezo eenrich­tings­ver­keer?’

    Schipper Ronald van het fietspontje in Jonen haalt er inmiddels zijn schouders al bij op. De hele dag door negeren fietsers het eenrichtingsverkeer op het Jonenpad in in Dwarsgracht en stuiten dan bij hem op een onverbiddelijk: ,,Nee, u zult moeten omdraaien en omrijden". Vanwege de smalle fietspaden in Steenwijkerland geldt op meerdere smalle fietspaden eenrichtingsverkeer. En dus ook in Jonen.

Kop van Overijssel