Zwemmers gestart voor 200 kilometer lange tocht door de Kop van Overijssel

videoNadat hij ze veel succes had gewenst, heeft een emotionele burgemeester Rob Bats van de gemeente Steenwijkerland donderdagochtend de 24 zwemmers van Steenwijk’34  weggeschoten voor hun 200 kilometer lange tocht door de Kop van Overijssel. 

Met de zwemmarathon wil zwem- en polovereniging Steenwijk’34, die precies dertig jaar geleden de Friese Elfstedentocht zwom, geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding. Burgemeester Bats heeft de gevreesde ziekte van nabij meegemaakt; dit jaar overleed een broer van hem aan kanker. Het met de Klaverblad Zwemtocht is voor onderzoek naar het verbeteren van protonentherapie, waarbij bestraling nog meer gericht is op de tumor en kankercellen en omliggende gezonde cellen niet worden beschadigd. Het UMCG voert dit onderzoek uit.

Verhaal loopt door onder foto. 

Aangemoedigd door de toeschouwers op de wal gaan de 24 zwemmers in het Steenwijkerdiep op weg voor hun 200 kilometer lange zwemtocht.
Volledig scherm
Aangemoedigd door de toeschouwers op de wal gaan de 24 zwemmers in het Steenwijkerdiep op weg voor hun 200 kilometer lange zwemtocht. © Wilbert Bijzitter

Op de eerste honderden meters zwommen wethouder Bram Harmsma en voorzitter Roelof Groen van de Overijsselse Merentocht mee. De zwemmers volgen de route van de van origine maar nog nooit verreden schaatstocht. In estafettevorm, waarbij ze elkaar na een half uur aflossen, zwemmen ze ruim 70 uur door grachten en sloten en over de meren in Noordwest-Overijssel. Onderweg doen ze plaatsen aan als Blokzijl, Vollenhove, Belt-Schutsloot, Giethoorn, Ossenzijl, Kalenberg en Kuinre. De eerste stempelpost was even na 13.00 uur bij Café Geertien in Muggenbeet. Volgens het gemaakte tijdschema worden de zwemmers zondag tegen 14.00 uur terug verwacht in Steenwijk, waar de finish is aan het einde van  het Steenwijkerdiep. 

De route van de zwemtocht.
Volledig scherm
De route van de zwemtocht. © Anke Arts
  1. LIVE | Corona in de regio: Rini uit Colmschate boos vanwege weigering bij Jumbo, verbod op luilakken

    LIVE | Corona in de regio: Rini uit Colmschate boos vanwege weigering bij Jumbo, verbod op luilakken

    Oost-Nederland is creatief als het gaat om oplossingen verzinnen voor de coronamaatregelen. Heuse drive-in’s schieten als paddenstoelen uit de grond en bij verzorgingshuizen staan hoogwerkers om een bezoekje aan oma op twee hoog toch mogelijk te maken. Ondanks al die mooie initiatieven maakt het coronavirus iedere dag nieuwe slachtoffers. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het regionale nieuws over het virus.

Kop van Overijssel