Actiegroepen publiceren vernietigend rapport over Lelystad Airport: ‘Opening vliegveld is onwettig’

videoDe opening van Lelystad Airport is onwettig, gebaseerd op foutieve besluitvorming en bovendien slecht voor Nederland. De vakantieluchthaven mag daarom niet open.

Dat stellen de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL). In een zienswijze die maar liefst 217 pagina’s telt ondernemen de actievoerders een poging om de besluitvorming voor Lelystad Airport onderuit te schoffelen. De resultaten van hun onderzoek presenteerden ze donderdagmiddag tijdens een persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag. ,,We hopen dat bij de Haagse politici het gezond verstand eindelijk zal zegevieren en Lelystad Airport wordt afgeblazen", stelt SATL-voorzitter Mijndert Ververs.

Laksheid

SATL – waarin 18 actiegroepen zijn verenigd, waaronder HoogOverijssel en Red de Veluwe – stelt dat het ministerie van infrastructuur en waterstaat een potje heeft gemaakt van het dossier-Lelystad Airport. Al in 2008 was bekend dat het volle luchtruim opnieuw moest worden ingedeeld om ruimte te maken voor een nieuw vakantievliegveld. Door ‘laksheid’ bij het ministerie is pas recent gestart met die herindeling, met als gevolg dat Gelderland en Overijssel de eerste jaren zitten opgescheept met laagvliegroutes van vele tientallen kilometers lang.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Actiegroepen presenteren hun rapport tegen de opening van Lelystad Airport. © Paolo Laconi

Flevoland