Volledig scherm
Luchtvaartdeskundige Alexander ter Kuile uit Haarle is voorzitter van de 12-koppige bewonersdelegatie die minister Cora van Nieuwenhuizen adviseert over de bekritiseerde vliegroutes van Lelystad Airport. © Gerard Vrakking

Bewonersadvies vliegroutes Lelystad Airport week later

De bewonersdelegatie die minister Cora van Nieuwenhuizen gaat adviseren over de laagvliegroutes van Lelystad Airport krijgt een week extra de tijd. De bedoeling is nu om het advies op maandag 27 november aan de minister te presenteren. 

Aanvankelijk had de groep bewoners een week de tijd om het advies op papier te zetten en in te leveren. De aanvankelijke deadline was vandaag (maandag). ,,Het tijdspad was te strak”, zegt Jan Rooijakkers, voorzitter van Hoog Overijssel en een van de 12 leden van de bewonersdelegatie. ,,We zijn de afgelopen week behoorlijk opgeschoten maar hebben meer tijd nodig om onze ideeën op papier te zetten. Het is de bedoeling dat we ons advies volgende week maandag aan de minister presenteren en inleveren. En ja, dat advies wordt breder dan alleen de veelbesproken aansluitroutes.”

Luchtvaartexpert 

Recentelijk vroeg minister Van Nieuwenhuizen de Haarlese luchtvaartexpert Alexander ter Kuile om een bewonersdelegatie samen te stellen en haar te adviseren over de vliegroutes van Lelystad Airport. Onder voorzitterschap van Ter Kuile is de bewonersgroep daar sinds vorige week maandag mee bezig. 

De minister zal het bewonersadvies meewegen als ze later dit jaar de laagvliegroutes definitief vaststelt. Ter Kuile gaf eerder aan de bewonersdelegatie niet als een poging tot pseudo-inspraak te zien. ,,Er zit een nieuwe minister en dat betekent nieuwe ronde, nieuwe kansen. We hebben er vertrouwen in dat er naar onze adviezen zal worden geluisterd."

Lelystad Airport opent in april 2019 als vakantievliegveld. Over de lage vliegroutes boven Oost-Nederland is de afgelopen maanden onrust ontstaan.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

  1. Minister: geluidsberekeningen Lelystad Airport kloppen

    Minister: geluidsbe­re­ke­nin­gen Lelystad Airport kloppen

    Voor het berekenen van vliegtuigherrie rondom Lelystad Airport is gebruik gemaakt van de best beschikbare wetenschappelijke methode om een zo realistisch mogelijk inzicht te geven in de piekgeluiden van passerende vliegtuigen. De cijfers over geluidseffecten die in het milieueffectrapport (mer) van de nieuwe vakantieluchthaven staan vermeld kloppen dan ook. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een reactie op Kamervragen.

Flevoland