Cabaretier Dolf Jansen is presentator van Spijkers met Koppen.
Volledig scherm
Cabaretier Dolf Jansen is presentator van Spijkers met Koppen. © ANP Kippa

Cabaretiers nemen luchtverkeersleiding Lelystad Airport op de hak: ‘We kunnen geen Engels’

videoRadio 2-programma Spijkers met Koppen heeft de luchtverkeersleiding van Lelystad Airport flink op de hak genomen. Aanleiding waren de klachten van piloten over veiligheid sinds de komst van de luchtverkeersleiders. 

Op de Facebookpagina van het humoristische actualiteitenprogramma verscheen vanochtend een fragment uit de uitzending van anderhalve week geleden. Daarin begint presentator Dolf Jansen over de sinds 7 november ingevoerde luchtverkeersleiding op Lelystad Airport. En dan met name de problemen die daarmee gepaard gaan.

Aan de studiotafel zijn daarom zogenaamd twee luchtverkeersleiders aangeschoven, in werkelijkheid twee cabaretiers van het programma. Wat volgt is een hilarische voorstelling van zaken waarin één belangrijke hobbel naar voren komt: de Engelse taal.

Klachten en onduidelijkheden

Vliegveld Lelystad heeft sinds 7 november een eigen luchtverkeersleiding, ter voorbereiding op de voorgenomen opening als luchthaven voor vakantievluchten. Sindsdien zijn er veel klachten van piloten over onduidelijkheden. 

In een maand tijd kreeg de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) 97 meldingen van voorvallen waarbij de veiligheid in het geding was, meldt woordvoerder Fabian Paardekooper. Die variëren van klein tot zwaarder. Pas later wordt daar inhoudelijke informatie over gegeven. 

Bijna-ongelukken

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onderzoekt vijf bijna-ongelukken in het luchtruim boven Lelystad Airport. Daar kwamen in november vijf keer vliegtuigen te dicht bij elkaar in de buurt. Vanwege de ernstige incidenten wordt op Lelystad Airport per direct ‘eenrichtingsverkeer’ ingevoerd.

Flevoland