Lelystad Airport
Volledig scherm
Lelystad Airport © anp

Deskundige: 'Lelystad Airport botst met trekvogels'

Vliegtuigen van en naar Lelystad Airport zullen mogelijk tien keer vaker in botsing komen met zwermen vogels dan vliegtuigen in de omgeving van Schiphol. Dat stelt birdstrike-expert Luit Buurma, die pleit voor een monitoringssysteem van trekvogels op de Lelystad-routes. 

Het verhoogde risico heeft volgens Buurma, die voorzitter was van het gezaghebbende International Bird Strike Committee en bij de Koninklijke Luchtmacht het aantal vogel­aanvaringen met straaljagers drastisch wist te verminderen, te maken met de laagvliegroutes van Lelystad Airport. Die gaan over tientallen kilometers op relatief lage hoogte, zo’n 1.800 meter. ,,Dit is ook de hoogtelaag waar veel trekvogels kunnen zitten”, zegt Buurma. ,,Die vliegen in groepen bij elkaar. Het staat voor mij vast dat de vliegtuigen van Lelystad in botsing zullen komen met deze vogels. Dat baart mij zorgen, het is vragen om problemen. Ik denk dat er op de Lelystad-routes tot wel tien keer meer birdstrikes zullen zijn dan nabij Schiphol waar de vliegtuigen sneller stijgen naar grotere hoogte.”

In 2015 vonden er nabij Schiphol zo’n 400 geregistreerde vogelaanvaringen plaats. Daarbij gaat het vaak om botsingen met vogels vlak boven de startbaan, op lagere snelheid. De risico’s daarvan zijn beperkt. Buurma: ,,Dat is anders op 1.800 meter hoogte. Als je dan door een groep vogels vliegt, belanden ze misschien in beide motoren.”

Waarschuwing 

De Nederlandse Luchtmacht maakt al jaren gebruik van een ‘vogeltrekwaarschuwingssysteem’. Zo weten de militairen precies in welk luchtvak er een grote vogeldichtheid is en kunnen zij dit mijden. Daardoor is het aantal birdstrikes bij Defensie de afgelopen twintig jaar met 90 procent gedaald. Buurma noemt het ‘onbegrijpelijk’ dat in de burgerluchtvaart geen gebruik wordt gemaakt van dergelijke technieken.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers noemt het pleidooi van Buurma ‘logisch’. ,,Ook wij verwachten op die Lelystad-routes meer vogelaanvaringen”, zegt woordvoerder Joost van Doesburg. ,,En ja, dat brengt risico’s met zich mee. Wat ons betreft staat vliegveiligheid op één en dat gevoel hebben we niet altijd.”

Het ministerie van infrastructuur en waterstaat en Luchtverkeersleiding Nederland konden dinsdagmiddag niet reageren.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

Flevoland