Volledig scherm
Belangstellenden volgden woensdag aandachtig de testvlucht van de Boeing over de Veluwe. © Vakfoto Van Der Beek

Eerste resultaten belevingsvlucht Lelystad Airport: tweederde vindt geluid of zicht storend

Tweederde van de deelnemers aan een enquête over de belevingsvlucht van woensdag vond het geluid of zicht van de testvlucht storend of zeer storend. Dat blijkt uit de eerste resultaten die ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vanmiddag bekend maakte. 

Aan de enquête van Motivaction deden ruim 6.000 omwonenden mee. Ook ongeveer tweederde van de mensen noemt het geluid van de vlucht meer storend dan het meest storende geluid rondom hun woning. Een derde blijkt het er mee eens dat de belevingsvlucht goed was opgezet. Ongeveer een zelfde percentage is het daar niet mee eens. 

Indruk

Urenlang vloog een Boeing 737 van Transavia woensdag over de laagvliegroutes boven Gelderland, Overijssel en Flevoland. Dezelfde routes die vanaf 2020 gebruikt gaan worden als vakantievliegveld Lelystad de poorten opent. Doel is om omwonenden een indruk te geven van onder meer het lawaai dat Lelystad Airport straks oplevert. 

Provincie Lelystad

Nieuw zijn ook de gegevens van geluidmetingen in de provincie Flevoland. Die waren gisteren nog niet bekend. In Lelystad werd op 74,1 DB(A) gemeten, door de gemeente Lelystad, op een hoogte van 800 meter. Biddinghuizen was  met 65,1 DB (A) ook een uitschieter, dalend op een vlieghoogte van 1417 meter. 

 De gegevens van de meetpunten zijn gecontroleerd op stoorgeluid door bureau Munisense. Dat geeft volgens het ministerie aan dat er geen grote stoorbronnen zijn geobserveerd. 

Volgens het ministerie zijn nog niet alle meetpunten in kaart gebracht en moet alles nog geanalyseerd worden. De definitieve resultaten volgen binnen enkele weken.

Flevoland