Volledig scherm
PREMIUM
Leon Adegeest wordt tijdens de 'meetup' van GroenLinks in poptempel Hedon in Zwolle met applaus onthaald. Naast hem GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. © Foto Freddy Schinkel

Het addertje onder het gras van Lelystad Airport

analyseLeon Adegeest, boegbeeld van het burgerverzet tegen uitbreiding van Lelystad Airport, weet het zeker: in de toekomst zal er vanaf het vakantievliegveld veel meer gevlogen worden dan nu is afgesproken. De minister ontkent dat resoluut. Zelfs Alexander ter Kuile vindt dat zijn strijdmakker onnodig voor onrust zorgt. Heeft Adegeest gelijk?

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bedondert de boel. Naar buiten toe stellig beweren dat het nieuwe vakantievliegveld in Lelystad in 2043 maximaal 45.000 starts en landingen afhandelt. Terwijl ambtenaren achter de schermen alvast werken aan een plan voor duizenden vliegbewegingen extra. Op termijn wel 60.000 - of meer. Dát is er volgens Leon Adegeest (51) uit Dalfsen aan de hand. Hij gaf er zondag zijn zetel in de bewonersdelegatie voor op om het wereldkundig te maken.

  1. Minister bestrijdt ‘gesjoemel’ met stikstofberekeningen Lelystad Airport, maar opening dit jaar ‘wordt moeilijk’
    PREMIUM
    UPDATE

    Minister bestrijdt ‘gesjoemel’ met stikstofbe­re­ke­nin­gen Lelystad Airport, maar opening dit jaar ‘wordt moeilijk’

    Er zijn geen nieuwe stikstofberekeningen achtergehouden waarin Lelystad Airport meer milieuschade veroorzaakt dan wordt verondersteld. Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen, die na publicaties door de Stentor en de NOS naar de Kamer was geroepen. Na het debat gaf ze aan dat opening van het vakantievliegveld later dit jaar ‘moeilijk wordt'.

Flevoland