Volledig scherm
Sharon Dijksma © ANP

Kamer eist opheldering over ‘bizarre’ uitspraken Sharon Dijksma

UpdateDe vier regeringspartijen eisen samen met GroenLinks opheldering van minister Cora van Nieuwenhuizen over de uitspraken van haar voorgangster, Sharon Dijksma. D66-Kamerlid Jan Paternotte noemt de uitspraken van Dijksma op ‘bizar’.

Voormalig staatssecretaris Dijksma klapte onlangs tijdens een politiek café in Diepenheim uit de school en stelde dat het ministerie van Infrastructuur kampt met een tekort aan kundige mensen die ingewikkelde dossiers kunnen doorgronden. De fouten die in de plannen voor Lelystad Airport zijn gemaakt, zijn ook het gevolg van dat gebrek ‘aan expertise’, zei Dijksma. ,,Ongelofelijk", vindt Paternotte het. ,,Maanden lang zegt ze dat het allemaal onder controle is, en ze is nog niet weg en of ze zegt dat kennis en kunde ontbreekt."

Audio-opnames

De Stentor wist de hand te leggen op audio-opnames, waarin Dijksma haar uitspraken doet. Het ministerie wilde niet reageren op vragen van deze krant. Van Nieuwenhuizen moet nu alsnog met een reactie komen nu het CDA samen met de overige regeringspartijen en GroenLinks, opheldering eist. Ze willen weten of Van Nieuwenhuizen de visie van Dijksma deelt ‘dat het ministerie van Infrastructuur met een tekort aan kundige mensen kampt, die ingewikkelde dossiers kunnen doorgronden’.

Het ministerie onderschreef wel uitlatingen van Dijksma over een intern onderzoek en dat naar aanleiding daarvan maatregelen zijn genomen. ,,Ik wil weten wat er daardoor nu écht veranderd is, zodat wij weten dat het nu wel goed komt", zegt Suzanne Kröger van GroenLinks.

De partijen vragen daarom of het klopt dat er op het ministerie nog amper ambtenaren werken ‘die zelfstandig in staat zijn een hele MER-berekening (milieueffectrapportage, red.) te maken’. En ze willen weten wat dat betekent voor de zorgvuldigheid waarmee de MER-berekening wordt gemaakt. ,,Over de MER mag geen enkele twijfel meer bestaan", zegt Paternotte.

Pikant

De uitspraken van Dijksma zijn pikant omdat ze in de laatste week van haar bewind moest toegeven dat er fouten zijn gemaakt in het geluidsonderzoek naar Lelystad Airport. Een deel van de MER moet daarom opnieuw worden gedaan. De fouten kwamen aan het licht na onderzoek van actiegroep Hoog Overijssel. Kröger: ,,Als een bewonersgroep er al zulke fouten uit kan halen, dan weet je niet wat voor fouten er nog meer in zitten."

Vanmiddag wordt de Tweede Kamer tijdens een technische briefing bijgepraat door Leon Adegeest van Hoog Overijssel. Het tweede deel van de briefing is op 23 november, dan worden de Kamerleden geïnformeerd door het ministerie.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

Flevoland