Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (VVD) tijdens een debat in de Tweede Kamer over de luchtvaart.
Volledig scherm
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (VVD) tijdens een debat in de Tweede Kamer over de luchtvaart. © ANP

Kamer neemt motie aan: geen autonome groei en geen vracht op Lelystad Airport

Een ruime Kamermeerderheid heeft vandaag een motie aangenomen die autonome groei op Lelystad Airport verbiedt. Dit wil zeggen dat ‘nieuwe’ airlines niet vanuit Flevoland mogen vliegen. Enkel vakantievluchten die hun plek op Schiphol opgeven zijn welkom in Lelystad.

Minister Cora van Nieuwenhuizen opperde vorige week om autonome groei op Lelystad toch mogelijk te maken. Tijdens het debat over de toekomst van Lelystad Airport afgelopen dinsdag werd al duidelijk dat de Kamer hier niets in ziet.

De SP diende vervolgens een motie in. Die werd vandaag door een ruime meerderheid gesteund, waaronder door regeringspartijen CDA, ChristenUnie en D66.

VVD, PVV, DENK en Forum voor Democratie stemden tegen.

Diezelfde motie verbiedt overigens ook vrachtverkeer vanaf het nieuwe vakantievliegveld. Daarvoor was vrees ontstaan omdat het Luchthavenbesluit dit wel toestaat.

Indiener Cem Lacin van de SP is tevreden. ,,Vandaag stemde de Tweede Kamer in met mijn motie om geen autonome groei toe te staan op Lelystad Airport. Een helder signaal naar de minister.” 

Flevoland