Volledig scherm
Lelystad Airport © Freddy Schinkel

Kamermeerderheid voor uitstel Lelystad Airport komt dichterbij

De Tweede Kamer worstelt met hoofdpijndossier Lelystad Airport. Na de PvdA is nu ook 50PLUS voor uitstel van het vakantievliegveld. Dat betekent dat al zeker 69 van de 150 Kamerleden tegen opening per 1 april 2019 zijn. Zij willen dat eerst het volle Nederlandse luchtruim wordt heringedeeld. Dat maakt lage vliegroutes waarschijnlijk overbodig.

Voor een Kamermeerderheid is het echter cruciaal dat een regeringspartij overstag gaat. Vooral D66 en ChristenUnie zitten in dubio. De Kamerfractie van D66 moet bijvoorbeeld dealen met een ledenmotie die op het D66 congres vorige maand in Leeuwarden is aangenomen. Een meerderheid van de leden van die partij wil dat Lelystad Airport wordt uitgesteld en dat het luchtruim eerst wordt heringedeeld.

En ook de ChristenUnie staat onder zware druk. Zowel de ChristenUnie in Gelderland, Overijssel als Friesland is voor uitstel van het vakantievliegveld. CU-Kamerlid Eppo Bruins geeft dan ook aan dat zijn partij er nog niet uit is. ,,Voor ons is de openingsdatum geen uitgemaakte zaak zolang de onderzoeken, de consultatie en berekeningen nog gaande zijn”, tweette hij woensdag. 

  1. Minister: geluidsberekeningen Lelystad Airport kloppen

    Minister: geluidsbe­re­ke­nin­gen Lelystad Airport kloppen

    Voor het berekenen van vliegtuigherrie rondom Lelystad Airport is gebruik gemaakt van de best beschikbare wetenschappelijke methode om een zo realistisch mogelijk inzicht te geven in de piekgeluiden van passerende vliegtuigen. De cijfers over geluidseffecten die in het milieueffectrapport (mer) van de nieuwe vakantieluchthaven staan vermeld kloppen dan ook. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een reactie op Kamervragen.

Flevoland