Volledig scherm
Lelystad Airport © Freddy Schinkel

Kamermeerderheid voor uitstel Lelystad Airport komt dichterbij

De Tweede Kamer worstelt met hoofdpijndossier Lelystad Airport. Na de PvdA is nu ook 50PLUS voor uitstel van het vakantievliegveld. Dat betekent dat al zeker 69 van de 150 Kamerleden tegen opening per 1 april 2019 zijn. Zij willen dat eerst het volle Nederlandse luchtruim wordt heringedeeld. Dat maakt lage vliegroutes waarschijnlijk overbodig.

Voor een Kamermeerderheid is het echter cruciaal dat een regeringspartij overstag gaat. Vooral D66 en ChristenUnie zitten in dubio. De Kamerfractie van D66 moet bijvoorbeeld dealen met een ledenmotie die op het D66 congres vorige maand in Leeuwarden is aangenomen. Een meerderheid van de leden van die partij wil dat Lelystad Airport wordt uitgesteld en dat het luchtruim eerst wordt heringedeeld.

En ook de ChristenUnie staat onder zware druk. Zowel de ChristenUnie in Gelderland, Overijssel als Friesland is voor uitstel van het vakantievliegveld. CU-Kamerlid Eppo Bruins geeft dan ook aan dat zijn partij er nog niet uit is. ,,Voor ons is de openingsdatum geen uitgemaakte zaak zolang de onderzoeken, de consultatie en berekeningen nog gaande zijn”, tweette hij woensdag. 

  1. Oud-wethouder hekelt ‘argumenten zonder feiten’ van tegenstanders Lelystad Airport
    PREMIUM

    Oud-wethouder hekelt ‘argumenten zonder feiten’ van tegenstan­ders Lelystad Airport

    Jop Fackeldey (PvdA) heeft gistermiddag afscheid genomen als wethouder en is woensdag als gedeputeerde in Flevoland beëdigd. Een baan voor een jaar; in 2019 zijn er provinciale verkiezingen. Hij had lang Lelystad Airport in zijn portefeuille en is afgelopen jaar bijna een bekende Nederlander geworden door zijn vele mediaoptredens. Steeds maar weer benadrukte hij het belang van Lelystad Airport voor de stad.

Flevoland