Volledig scherm
Lelystad Airport. © ROBIN UTRECHT

'Lelystad merkt nauwelijks iets van opleiding KLM-piloten'

Volgens John Hayward, directeur van de KLM Flight Academy, gaan inwoners van Lelystad nauwelijks iets merken van extra vliegbewegingen door de komst van piloten in opleiding naar Lelystad Airport.

,,Het is een kleine vlek op een gloeiende plaat", zegt Hayward over de komst van zo'n twintig piloten in opleiding naar Lelystad. Die krijgen daar gedurende 30 weken les met een enkelmotorig vliegtuig  (TB-10 Tobago) bij de Martinair Flight Academy. Er wordt ze geleerd hoe ze visueel en op instrumenten moeten vliegen. Daarna gaan ze door naar vliegveld Eelde, waar de opleiding verder gaat met 2-motorige vliegtuigen. ,,Nee ze krijgen geen les in een groot vliegtuig, want dat zou ook veel te duur zijn."

Phoenix

Volgens Hayward leidt de opleiding nauwelijks tot extra vliegbewegingen boven Lelystad. Hoe lang zijn studenten blijven is nog niet te zeggen. De keus voor Lelystad werd gemaakt nadat het contract met Lufthansa in het Amerikaanse Phoenix, waar de opleiding tot dusver gehouden werd, afliep. Lufthansa heeft door de groei van het aantal eigen piloten alle ruimte daar nodig.

Zuid-Europa

,,We zijn nu bezig om te zoeken naar een plek in Zuid-Europa om daar onze opleiding te laten plaatsvinden. Omdat er nog geen contracten getekend zijn kan ik niet specifieker zijn. Maar of daarna alle studenten naar Zuid-Europa gaan is nog niet te zeggen, vooral omdat de opleiding bij Martinair Flight Academy kwalitatief van hoog niveau is."

Flevoland