Volledig scherm
© REUTERS

Partij voor de Dieren: ‘Wizz Air hoeft zich geen illusies te maken over Lelystad Airport’

De Partij voor de Dieren heeft grote moeite met de wens van luchtvaartmaatschappij Wizz Air om te vliegen op Lelystad Airport. Deze en andere prijsvechters ‘hoeven zich geen illusies te maken’, schrijft de partij. 

Wizz Air staat te popelen om Lelystad Airport te gebruiken voor vluchten van en naar Oost-Europese bestemmingen. Dat bleek vorige week uit een interview van operationeel directeur Diederik Pen met dagblad NRC. Hij beweert dat Wizz Air niet kan worden geweerd van ‘Lelystad’. 

Illusies

De PvdD stelt hierover kritische vragen aan minister Cora van Nieuwenhuizen. Kamerlid Lammert van Raan wil weten of Pen gelijk heeft. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich toch uitgesproken tegen autonome groei op Lelystad Airport? ‘Hoe gaat u prijsvechters duidelijk maken dat ze zich geen illusies hoeven te maken?’ En: ‘Als puntje bij paaltje komt, kiest u dan voor de prijsvechters of voor de democratie?’

In een nog niet gepubliceerd rapport - dat de NOS heeft ingezien - staat dat het vakantievliegveld een paar jaar na de opening inderdaad zal vollopen met prijsvechters. Ook hier wil Van der Laan opheldering over. Verder vraagt hij de minister hoe lang ze het rapport nog geheim had willen houden. Zijn suggestie: haal een streep door de opening van het vliegveld. ‘Goed voor klimaat, leefomgeving en veiligheid van mens en dier’.  

  1. Minister bestrijdt ‘gesjoemel’ met stikstofberekeningen Lelystad Airport, maar opening dit jaar ‘wordt moeilijk’
    PREMIUM
    UPDATE

    Minister bestrijdt ‘gesjoemel’ met stikstofbe­re­ke­nin­gen Lelystad Airport, maar opening dit jaar ‘wordt moeilijk’

    Er zijn geen nieuwe stikstofberekeningen achtergehouden waarin Lelystad Airport meer milieuschade veroorzaakt dan wordt verondersteld. Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen, die na publicaties door de Stentor en de NOS naar de Kamer was geroepen. Na het debat gaf ze aan dat opening van het vakantievliegveld later dit jaar ‘moeilijk wordt'.

Flevoland