Volledig scherm
D66-leider Alexander Pechtold, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, te gast bij de politieke talkshow Politiek in de Pol. © ANP

Pechtold juicht uitstel Lelystad Airport toe

audioAlexander Pechtold stuurt minister Cora van Nieuwenhuizen een bloemetje als zij besluit de opening van Lelystad Airport met een jaar uit te stellen. Dat zei de voorman van D66 zondagavond tijdens de politieke talkshow Politiek in de Pol, in het Twentse Diepenheim.

Eerde deze maand stelde ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins dat uitstel tot 2020 ‘voor de hand ligt’. De opening van Lelystad Airport in april 2019 is omstreden, vanwege de gevreesde geluidsoverlast van het nieuwe vakantievliegveld. De herindeling van het luchtruim zou die overlast beperken, omdat vliegtuigen vanaf Lelystad dan veel hoger kunnen vliegen. 

Fouten

Afgelopen najaar werd duidelijk dat er fouten zijn gemaakt in de onderzoeken die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten doen, en die ten grondslag liggen aan het luchthavenbesluit (een soort vergunning) van Lelystad Airport. Uitstel van opening van het vliegveld moet het ministerie de ruimte geven de fouten en het geschade vertrouwen te herstellen. De fouten wakkerden de discussie over uitstel van de opening van Lelystad Airport aan, waarna Bruins begin deze maand als eerste Kamerlid van een regeringspartij voor uitstel pleitte.

Quote

Als de minister tot een jaar uitstel besluit, dan zal ik haar niet remmen. Dan stuur ik haar een bosje bloemen.

Alexander Pechtold

De D66-leider noemde die uitspraken 'politiek niet handig', want hij vond dat de ChristenUnie daarmee ‘voor de troepen uitloopt’. Omdat in de minister waarschijnlijk in februari een besluit neemt over de opening van Lelystad Airport. ,,Als de minister tot een jaar uitstel besluit, dan zal ik haar niet remmen. Dan stuur ik haar een bosje bloemen.” Verder betoogde Pechtold dat de discussie vooral ook breder – in Europees verband - moet worden gevoerd, met name in relatie tot het vlieggedrag.

D66 gaf eerder aan te twijfelen of openstelling van het nieuwe Lelystad Airport in 2019 nog haalbaar is. Als ook de democraten zich vóór uitstel uitspreken, dan ontstaat daarvoor een Kamermeerderheid. Eerder keerde bijna voltallige oppositie zich om uiteenlopende redenen tegen de opening per april volgend jaar en ook zinspeelde coalitiepartner ChristenUnie dus al heel nadrukkelijk op uitstel.

Dijksma

Voormalig staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) moest die fouten eind vorig jaar uiteindelijk toegeven, waarna ze kort na haar aftreden uit de school klapte. Bij hetzelfde politieke café in Diepenheim zei Dijksma begin november vorig jaar dat het ministerie kampt met een tekort aan kundige mensen die ingewikkelde dossiers kunnen doorgronden. De fouten die in de plannen voor Lelystad Airport zijn gemaakt, zouden het gevolg zijn van dat gebrek ‘aan expertise’, zei Dijksma.

Flevoland