Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Foto Freddy Schinkel

Tweede Kamerleden willen nieuw onderzoek naar stikstofuitstoot rondom Lelystad Airport

Drie fracties in de Tweede Kamer pleiten voor nieuw onderzoek naar de uitstoot van stikstof rondom Lelystad Airport. Via Kamervragen aan minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen, benadrukken leden van de Partij voor de Dieren, de SP en GroenLinks het belang van goed en gedegen onderzoek.

De leden van drie partijen vinden dat er eerst nieuw onderzoek gedaan moet worden naar de uitstoot van stikstof in Natura2000- gebieden in de omgeving van Lelystad Airport en onder de laagvliegroutes. Aanleiding voor de vragen over nieuw onderzoek naar stikstof is een uitspraak die de Raad van State eind vorige maand deed. Die stelde dat een programma om stikstof tegen te gaan in kwetsbare natuurgebieden, niet voldoet. Op basis van de ‘PAS’ werden vergunningen verleend, maar dat programma voldoet nu niet meer.

Nu de ‘PAS’ is weggevallen, willen de partijen weten welke veranderingen er zijn opgetreden. Ook willen ze weten of er nu, voordat er een besluit genomen wordt over de toekomst van het vliegveld, een nieuwe vergunning moet worden aangevraagd op basis van de Wet Natuurbescherming. Voordat dat zover is, zou er dus eerst tijd genomen moeten worden om hier gedegen onderzoek naar te doen. 

Flevoland