Volledig scherm
Lelystad Airport. © ANP

Verbijstering over belangenverstrengeling bij ‘soap’ Lelystad Airport​

Partijen van links tot rechts in de Tweede Kamer zijn verbijsterd over het nieuws dat twee betrokkenen bij het omstreden milieurapport over Lelystad Airport getrouwd blijken te zijn.

Regeringspartij VVD wil ​de eigen ​minister Cora van Nieuwenhuizen dinsdag naar de Tweede Kamer halen over de kwestie​. De PVV ziet inmiddels aanleiding voor een ​​parlementaire enquête​ over Lelystad Airport.​

D​e Stentor meldde maandagavond dat de deskundige die voor het ministerie de fouten in het milieurapport over Lelystad Airport moet herstellen, getrouwd is met de directeur van de onafhankelijke commissie die het gerepareerde rapport moet beoordelen. Door die schijn van belangenverstrengeling is de deskundige teruggetreden.

'Grote rommelboel'

poll

De opening van Lelystad Airport moet worden uitgesteld, na de schijn van de belangenverstrengeling rond dit dossier

 • Eens, met dit nieuws is de maat vol en het vertrouwen weg (0%)
 • Oneens, dit is onhandig maar het vliegveld kan gewoon open (0%)
0 stemmen

De SP heeft gelijk na de publicatie een debataanvraag de deur uitgedaan. Kamerlid Cem Laçin: ,,Ik sta versteld, dit is echt bizar. Dit dossier kent inmiddels teveel fouten om te zeggen dat het een onschuldig missertje betreft dat geen gevolgen hoeft te hebben. Het vertrouwen is dusdanig geschaad dat er iets moet gebeuren. Ik wil van de minister weten of zij hiervan wist en waarom de Kamer daarover niet is geïnformeerd. Het Lelystad-dossier is een cocktail van wantrouwen en er komt elke week een ingrediënt bij.”

,,We moeten stoppen met Lelystad, het is een grote rommelboel aan het worden”, zegt de PVV. Het dossier zou zelfs een ​​parlementaire enquête waard zijn, meent de parlementariër. Kamerlid Dion Graus: ,,Al die commissies hebben miljoenen gekost en ze blunderen tot en met. Het lijkt Fawlty Towers wel! De PVV’er wil dat het geplande grote debat over Lelystad er nu zo snel mogelijk komt. ,,Dan kan al deze nieuwe informatie erbij worden betrokken. Wat een soap! Mensen die zulke dingen willens en wetens doen, moeten een beroepsverbod krijgen.”

'Geen behoefte aan reactie'

Quote

Het lijkt Fawlty Towers wel

Dion Graus

Regeringspartij VVD wil de minister dinsdag naar de Tweede Kamer halen over de kwestie, laat woordvoerder Remco Dijkstra weten. Daarna zullen de liberalen een standpunt bepalen. Coalitiepartner ChristenUnie heeft als enige ‘geen behoefte aan een reactie’.

Jan Paternotte (D66) wil weten of er een bewuste keuze is gemaakt door het ministerie van I en W om deze dubbele petten te accepteren. ,,Het kan ook zijn dat ze het niet wisten en dan had de deskundige het moeten melden.” Ook hij heeft mondelinge vragen aangemeld. ,,Het vertrouwen in dit dossier moet worden hersteld en dan is het domste wat je kunt doen de schijn van belangenverstrengeling wekken.”

Twijfel

Suzanne Kröger (GroenLinks) vat de meningen goed samen: ,,Omdat er bij Lelystad Airport zoveel is misgegaan, verwacht ik nu van de minister uiterste zorgvuldigheid. Dat is nu echt cruciaal om het vertrouwen van de bewoners te herstellen. Dan mag er echt geen twijfel ontstaan over de onafhankelijkheid van experts.”

 1. Minister belooft: eerder verbeteringen aan laagvliegroutes Lelystad Airport

  Minister belooft: eerder verbeterin­gen aan laagvlieg­rou­tes Lelystad Airport

  Nog voor de herindeling van het luchtruim in 2023 een feit is, zijn de laagvliegroutes van Lelystad Airport mogelijk al gedeeltelijk verleden tijd. Dat belooft minister Cora van Nieuwenhuizen. Als ze deze belofte waar maakt hebben inwoners van Gelderland en Overijssel minder lang overlast van laag overkomende vliegtuigen. Eerder is altijd gezegd dat de laagvliegroutes pas na de herindeling van het luchtruim in 2023 passé zouden zijn.
 2. Minister: geluidsberekeningen Lelystad Airport kloppen

  Minister: geluidsbe­re­ke­nin­gen Lelystad Airport kloppen

  Voor het berekenen van vliegtuigherrie rondom Lelystad Airport is gebruik gemaakt van de best beschikbare wetenschappelijke methode om een zo realistisch mogelijk inzicht te geven in de piekgeluiden van passerende vliegtuigen. De cijfers over geluidseffecten die in het milieueffectrapport (mer) van de nieuwe vakantieluchthaven staan vermeld kloppen dan ook. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een reactie op Kamervragen.

Flevoland