Het ziekenhuis in Lelystad.
Volledig scherm
Het ziekenhuis in Lelystad. © Foto Freddy Schinkel

524 schuldeisers hebben 22 miljoen euro tegoed van failliete IJsselmeerziekenhuizen

UpdateSchuldeisers hebben bij de failliete IJsselmeerziekenhuizen voor een kleine 22,4 miljoen euro uitstaan. Het gaat om 524 crediteuren. Wie dat zijn wordt niet vermeld in het eerste faillissementsverslag van de curatoren, dat vandaag is verschenen.

Uit het verslag blijkt verder dat er op het moment van het faillissement 836 mensen in vaste dienst bij de IJsselmeerziekenhuizen werkten. Daarbovenop komen 120 personeelsleden van het MC Facilitair bedrijf, 55 van de MC Groep Facilitaire diensten en 45 van Cardiologie Kliniek Flevoland.

Naast de schuldeisers staan de IJsselmeerziekenhuizen ook nog in het krijt bij de belastingdienst en de ING bank. Het gaat om respectievelijk 4 miljoen en 20,5 miljoen euro. Ook de Stichting Waarborgfonds voor de zorg heeft 5,1 miljoen euro tegoed.

Niet op orde 

Accountantskantoor BDO die ziekenhuizen jaarlijks onderwerpt aan een stresstest vindt de schulden in dit geval niet absurd. ,,Wel zagen we aan de cijfers dat het ziekenhuis al jaren er financieel niet goed voor stond”, zegt onderzoeker Chris van den Haak van BDO. ,,IJsselmeerziekenhuizen kreeg een ruime onvoldoende in onze stresstest over 2017.”

De hoogte van de schulden bij de IJsselmeerziekenhuizen hoeft niet de oorzaak te zijn van het faillissement. ,,Vooral het vertrouwen van banken en zorgverzekeraars speelt een grote rol. Schulden kunnen hoog oplopen, zonder dat dit gelijk leidt tot een faillissement. Zolang de schuldeisers vertrouwen houden dat het ziekenhuis de schulden kan afbetalen is er niets aan de hand, maar dit was hier blijkbaar niet het geval.”

Vertrouwen

Ook het feit dat het ziekenhuis een schuld heeft van ruim 20 miljoen euro bij ING bank is volgens BDO-adviseur Vincent Eversdijk niet abnormaal. ,,Een ziekenhuis heeft veel vastgoed dat ergens gefinancierd moet zijn. Vergelijk het met een huis. Zolang de bank het vertrouwen heeft dat jij je huis kunt afbetalen gaat het goed. Als er een executieverkoop aan de orde is krijg je ineens een grote schuld. Dat is logisch.”

Zorgeconoom Guus Schrijvers maakt een kanttekening. ,,Ik vind dat de schuldenlast opvallend hoog is. Dan vraag ik mij wel af: waar is de Raad van Toezicht op dat moment. Hoe kan een bank of verzekeraar de schulden zo hoog laat oplopen.”

Oorzaak

Naar de oorzaak van het faillissement doen de curatoren de komende tijd nader onderzoek. Ook wordt deze week bekend of het Antonius Ziekenhuis in Sneek de zorg op Urk en in de Noordoostpolder overneemt. 

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

Flevoland