Volledig scherm
Het verdachte pakketje bij de ingang van het provinciehuis in Lelystad. © GinoPress B.V.

Activisten Oostvaardersplassen stuurden dildo naar gedeputeerde Flevoland

UPDATE & VIDEODe politie verdenkt vijf personen van het plaatsen van een verdacht pakketje bij de ingang van het provinciehuis in Lelystad. Die actie leidde eind oktober tot consternatie omdat de politie rekening hield met een mogelijke terreurdreiging. In het pakketje zat een grote dildo.

Het gaat om drie vrouwen in de leeftijd van 41, 55 en 67 jaar uit Emmeloord, Schagen en Amsterdam en twee mannen van 30 en 34 jaar uit Lelystad. Begin deze week is het vijftal aangehouden en verhoord door de politie. De officier van justitie heeft besloten de verdachten te vervolgen. Op 4 januari moeten ze voor de rechter komen. Het OM verwijt ze het ‘opzettelijk en wederrechtelijk onbruikbaar maken van een gebouw'.  

Chaos

Op maandag 22 oktober werd even na vijf uur ’s ochtends een verdacht pakketje gevonden, pal voor de ingang van het provinciehuis van Flevoland in Lelystad. De autoriteiten sloegen direct groot alarm en de omgeving van het provinciehuis werd urenlang afgezet. De nabijgelegen rechtbank en perrons op het station werden afgesloten. Ook bussen mochten tijdelijk niet rijden. De Explosieven Opruimingsdienst werd ingeschakeld. De chaos was groot. Uiteindelijk bleek het pakketje onschadelijk.

Activisten

Het verdachte pakketje werd van meet af aan in verband gebracht met activisten die het oneens zijn met het beleid van de provincie in natuurgebied Oostvaardersplassen. Flevoland wil 1830 van de naar schatting 2320 edelherten in het natuurgebied afschieten om de populatie weer in evenwicht te krijgen.

Tegen dat voornemen wordt door activisten al maanden fel geprotesteerd. Op de ochtend dat het pakketje voor het provinciehuis werd gevonden, hingen er in de omgeving ook spandoeken met leuzen tegen het afschieten van dieren in de Oostvaardersplassen.

Dildo

Wat er in het verdachte pakketje zat is door justitie nooit bekend gemaakt. Actievoerders melden op sociale media dat er een grote dildo in de doos zat, gericht aan gedeputeerde Harold Hofstra. Het Openbaar Ministerie wil dat niet bevestigen. ,,Wat er in de doos zat doet voor ons niet ter zake, het gaat om het effect”, zegt Hallebeek.

Flevoland