Volledig scherm
De onderdelen © KLM/MAI

Aviodrome herbouwt eerste type passagiersvliegtuig van KLM

LELYSTAD - Een bijzonder 'bouwpakket' bij de post voor luchtvaart-themapark Aviodrome in Lelystad: een container met onderdelen voor de DH-9. Dit was het eerste type passagiersvliegtuig dat KLM bezat.

Het gaat om nieuw gebouwde vleugels en staartdelen en een origineel onderstel, die vanuit de Verenigde Staten zijn verscheept. De komende twee jaar gaat Aviodrome het uit de kluiten gewassen bouwpakket in elkaar zetten, zodat bezoekers straks het toestel van nabij kunnen bewonderen.

Expositie
Het is de bedoeling dat de DH-9 vanaf 2019 een belangrijk onderdeel wordt van de nieuwe expositie in Aviodrome. Dan wordt onder meer uitgebreid stil gestaan bij 100 jaar KLM.

Volgens kenners is de DH-9 'echt een bijzonder toestel'. Het symboliseert de overgang van de Eerste Wereldoorlog naar het begin van de burgerluchtvaart. Collectiebeheerder Raymond Oostergo is opgetogen dat de Aviodrome straks met de DH-9 het echte begin van KLM kan laten zien.

Twee passagiers
De DH-9 is in feite een omgebouwde bommenwerper. Het vliegtuig had plaats voor twee passagiers (die dikke leren droegen, vanwege de open cockpit) en wat poststukken. In opdracht van de Stichting Replicabouw DH-9 heeft het Amerikaanse Cradle of Aviation Museum de vleugels en staartdelen gebouwd. Het komt er nu op aan dat de romp wordt gebouwd. Zodra dat is gebeurd, kunnen de verschillende onderdelen worden samengevoegd tot een compleet vliegtuig.

De DH-9 is niet de eerste belangrijke toevoeging aan de collectie van Aviodrome dit jaar. Nog maar een paar maanden geleden arriveerde een DC-3 uit 1944, dat in Lelystad weer luchtwaardig wordt gemaakt.

Flevoland