Volledig scherm
Luchtvaart-themapark Aviodrome in Lelystad. © ANP

Aviodrome in Lelystad decor voor grote dramaserie over luchtvaart. Meespelen? Dat kan!

Een nieuwe dramaserie met hoofdrollen voor Fedja van Huêt en Daan Schuurmans wordt grotendeels opgenomen in Lelystad. In elk geval bij Aviodrome en mogelijk op Lelystad Airport. Zin in een bijrol? Er zijn nog figuranten nodig. 

'Vliegende Hollanders’ heet de achtdelige serie die in het najaar van 2020 te zien is bij AVROTROS. Het verhaal speelt zich af in de begindagen van de commerciële luchtvaart in Nederland. Van Huêt speelt vliegtuigbouwer Anthony Fokker, Schuurmans kruipt in de huid van KLM-oprichter Albert Plesman. ‘Als luchtvaartpioniers onlosmakelijk met elkaar verbonden’, meldt AVROTROS. Hoewel hun karakters ‘als dag en nacht’ verschilden, maakten ze van Nederland een belangrijke speler in de luchtvaartwereld. Regisseur is Joram Lürsen (bekend van Alles is Liefde, Judas, Publieke Werken)

Quote

In Lelystad worden verschil­len­de vliegvel­den nagebootst

Woordvoerster AVROTROS

Het grootste deel van de serie wordt in Lelystad opgenomen, zegt een woordvoerster van AVROTROS. ,,Hier worden verschillende vliegvelden nagebootst.’’ Ze heeft het over Aviodrome en Lelystad Airport, al is laatstgenoemde locatie nog niet zeker. ,,We zijn nog in gesprek’’, zegt woordvoerster Jessica van Breda. ,,We wachten nog even het voorstel af.’’ Het idee is om een stuk grasveld bij de RDW-baan, die naast het vliegveld ligt, te gebruiken voor de opnamen, laat ze weten. ,,Het zit dan de operatie niet in de weg’’.  

Complete set

De Lelystadse opnamen beginnen na de zomer en bestrijken zo’n zes maanden, aldus Matthijs. In deze periode wordt ‘af en aan’ in de polder gefilmd. Een maand of twee geleden zijn de opnamen begonnen. ,,In Budapest is een complete set gebouwd’’, zegt de AVROTROS-woordvoerster. Er zijn nog figuranten nodig, blijkt op deze website. Zo worden voor de opnamen in Lelystad onder meer KLM-technici  en -piloten gezocht, ‘vliegtuig kijkend publiek’, een serveerster voor de viering van het Fokker-jubileum en journalisten en fotografen die daar verslag van doen. 

  1. Ziekte en juridisch gesteggel rond rechtszaak overval Kampen zorgt voor maanden oponthoud
    PREMIUM
    video

    Ziekte en juridisch gesteggel rond rechtszaak overval Kampen zorgt voor maanden oponthoud

    De behandeling van de rechtszaak rond de brute overval op een hoogbejaard echtpaar in hun woning aan de Sint Nicolaasdijk in Kampen vorig jaar heeft vandaag onverwachts geleid tot een maandenlange vertraging. De melding dat een van de advocaten ziek was leidde tot een uren durende juridische discussie waarbij de rechtbank voor het blok werd gezet en niet anders kon beslissen dan de strafzaak uit te stellen voor drie maanden.

Flevoland