Volledig scherm
© Foto: GinoPress

Bange bewoners na brand Lelystad naar andere woning

LELYSTAD - Voor zes huishoudens in de Voorstraat in Lelystad wordt vervangende woonruimte gezocht na vijf brandjes in korte tijd. De bewoners zijn bang en slapen slecht.

Dat meldt een woordvoerster van de gemeente. Het gaat om de mensen die boven de horeca en winkels wonen waar de brandjes ontstonden.

Vervangende woonruimte
Burgemeester Ina Adema heeft maandagavond met de bezorgde bewoners gepraat. Ook de politie en woningcorporatie Centrada waren daarbij. Laatstgenoemde gaat op zoek naar vervangende woonruimte, meldt de gemeentewoordvoerster. Of dat tijdelijk of permanent is, kan ze niet zeggen.

Brand
In een half jaar tijd is al vier keer eerder brand geweest in de Voorstraat. Afgelopen vrijdag, zondag en dus maandagavond was het drie keer raak in vier dagen. De andere twee branden waren in april en mei van dit jaar. De brandjes waren in eethuis Taytay, de ernaast gelegen supermarkt en in een chinees restaurant. Maandagavond was er opnieuw brand in Taytay. Het eethuis zou juist komend weekend weer heropenen na de herstelwerkzaamheden van een eerdere brand, waarbij veel rook-en roetschade was ontstaan. Zeker is dat één van de branden in het Chinese restaurant is aangestoken. Bij de andere branden is nog geen duidelijkheid over de oorzaak.

Politie
,,Er worden speciale speurhonden ingezet die getraind zijn op het zoeken naar brandversnellende stoffen," vertelt een woordvoerder van de politie. Op deze manier moet er meer duidelijkheid komen over hoe de brand is ontstaan. Of het om brandstichting gaat is nu nog niet bekend. De recherche en de brandweer zullen naar verwachting nog de hele dag onderzoek uitvoeren.

Flevoland