Basisschool Lelystad gaat verloren in vuurzee: geen ontruiming woningen met senioren, corona-gevaar afgewend

Video & updateBrandweer Flevoland heeft vannacht de vuurzee in basisschool De Triangel laten woeden. Al snel was namelijk duidelijk dat het pand niet meer te redden viel. Bij bluswerkzaamheden hadden eventueel woningen met senioren vlakbij ontruimd moeten worden. Dat wilde de brandweer voorkomen, mede vanwege het coronavirus. 

Het idee van een groot aantal mensen op straat in het holst van de nacht leek de brandweer geen goed idee vanwege het virus. Bovendien zou de enorme, uitslaande brand van vannacht het schoolgebouw toch al gaan verwoesten, vertelt een woordvoerder.

Niet te redden 

De eerste meldingen van de brand werden aan het begin van de nacht, rond 00:45 uur, gedaan. Vrij snel na aankomst constateerde de brandweer dat het gebouw niet meer te redden was. ,,We hebben 'm laten uitbranden", zegt brandweerwoordvoerder Andrea van der Woude. ,,Het was een hevige brand die snel groter werd. Er was geen houden meer aan.”

Volgens Van der Woude zou een grote blusactie namelijk alleen maar meer ellende hebben veroorzaakt. ,,Als je niet blust, blijft het warm en gaat de rook omhoog. En als je wel gaat blussen, koelt het af en komt de rook lager. En in dat geval hadden we een aantal woningen met senioren moeten ontruimen. En dat wil je middenin de nacht voorkomen, ook met het oog op het coronavirus.” 

De woordvoerder benadrukt dat als het gebouw, of een deel daarvan, wél te redden was geweest, er mogelijk alsnog voor was gekozen de woningen met senioren te ontruimen. De schade was echter al zo groot, dat de school niet meer te behouden was.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het gebouw van de basisschool ging volledig verloren.
Volledig scherm
Het gebouw van de basisschool ging volledig verloren. © GinoPress B.V.

Tóch ontruiming

Uit voorzorg moesten later vannacht toch zes woningen worden ontruimd. Dit gebeurde nadat ook de gymzaal van de school in brand vloog. ,,Het was niet te peilen waar die rook heen zou gaan, maar waarschijnlijk over die zes woningen", legt de brandwoordvoerder de reden van de ontruiming uit. De bewoners werden elders opgevangen en konden in de loop van de ochtend weer naar huis toen de situatie veilig was.

Rond 01:50 uur ging er een melding via Burgernet uit over de brand aan de Botter 40. Omwonenden werd opgeroepen ramen, deuren en mechanische ventilatie te sluiten. Bij de brand zijn asdeeltjes vrijgekomen, constateerde de brandweer na een rondgang door de wijk. Inwoners kunnen deze wegspoelen met water.

Oorzaak

Rond 07:00 uur vanochtend startte de brandweer met nablussen. Het korps in Lelystad krijgt hierbij hulp van de collega's uit Almere en Swifterbant. De verwachting is dat zij nog wel even bezig zullen zijn bij de school. De rook was aan het begin van de middag wel verdwenen.

Omdat het schoolgebouw volledig is verwoest, is de oorzaak van de brand waarschijnlijk niet meer te achterhalen. Er zal wel onderzoek worden gedaan naar de mogelijke oorzaken van de brand. Het schoolgebouw stond overigens op de planning om komende zomer gesloopt te worden.

Stroomstoring

Door de brand zaten de straten Botter 40 en 43 enige tijd zonder stroom, laat een medewerker van netbeheerder Liander weten. Monteurs van de dienst waren ter plaatse om de schade te herstellen. In eerste instantie zou de storing tot 12:00 uur vanmiddag gaat duren, maar rond 09:30 uur waren de problemen al verholpen.  

Flevoland