Volledig scherm
Kunstgras blijft de gemoederen bezighouden. © Gerard Vrakking

'Bedrijven in Barneveld en Lelystad knoeien met kunstgras'

Er wordt op grote schaal gesjoemeld met de recycling van kunstgras. Dat meldt Zembla. Het televisieprogramma stelt dat onder meer afvalverwerkingsbedrijf Vink in Barneveld en KSP in Lelystad zich niet aan de regels houden.

Gemeenten betalen tussen de 10.000 en 20.000 euro per veld voor verwerking en recycling. Afvalverwerkingsbedrijf Vink in Barneveld, dat onder meer vervuilde kunstgrasmatten opslaat en verwerkt, is al meer dan een jaar in overtreding, zo blijkt volgens Zembla uit bezoekverslagen van de Omgevingsdienst van Gelderland. Die zou vorig jaar 'illegale uitbreiding' van het bedrijfsterrein in Barneveld en 'illegale activiteiten zonder omgevingsvergunning' hebben geconstateerd. Maar de provincie gedoogt de overtredingen, constateert het televisieprogramma.  

Verkocht

Zembla brengt ook aan het licht dat KSP in Lelystad, dat Cruijff Courts verwijdert en aanlegt, een deel van de velden niet zoals beloofd heeft gerecycled maar heeft verkocht aan particulieren om zo afvalkosten te besparen.  Op beelden met een verborgen camera verklaart een medewerker van KSP dat rollen Cruyff Court niet zijn gerecycled, maar verkocht: ,,Anders moesten we die afvoeren (…) dat had ons dan bijna 100.000 euro gekost." In een reactie aan Zembla stelt KSP dat het in het verleden één keer delen van Cruyff Courts aan een Duits bedrijf heeft verkocht.

De uitzending van Zembla begint vanavond om 21.15 uur op NPO2. Het programma zorgde eerder al voor opschudding door wereldkundig te maken dat de rubberen korrels op kunstgrasvelden schadelijk zijn voor de gezondheid. 

200 matten vervangen

In Nederland worden er alleen al deze zomer meer dan tweehonderd kunstgrasvelden vervangen, weet Zembla. Dat is ruim één miljoen vierkante meter. Dit jaar concludeerde onderzoeksbureau AMI volgens het programma in een vertrouwelijk rapport voor de kunstmarktbranche, dat er wereldwijd geen oplossing is voor het hergebruik van kunstgrasvelden. Onderzoekers is het 'een grote bedreiging voor de industrie' en is er een “dringende behoefte aan een milieuvriendelijke oplossing.' De FIFA concludeert in een rapport van vorig jaar dat er 'een serieus probleem is met illegale dumping van kunstgrasmatten.'

Flevoland