Volledig scherm
Containerterminal Flevokust Haven ten noorden van Lelystad. Links is een stukje van het toekomstige industrieterrein zichtbaar. © Foto Freddy Schinkel

Belangstelling is groot voor industrieterrein bij containerhaven Flevokust

De belangstelling voor industrieterrein Flevokust Haven is zo groot dat de gemeente Lelystad het gebied versneld uitbreidt. 

Het was de bedoeling om het industrieterrein in Lelystad-Noord, achter de nieuwe containerterminal Flevokust, in stapjes uit te geven. Nu er veel bedrijven aankloppen, wil de gemeente de beschikbare 43 hectare in een keer uitgeven. De raad moet hier overigens nog mee akkoord gaan.   

De eerste 7,4 hectare wordt momenteel bouwrijp gemaakt. Hier kunnen zich begin volgend jaar bedrijven vestigen. In totaal is er al 18 hectare grond gereserveerd, meldt de gemeente. Los daarvan is er meer interesse van bedrijven. Het gaat om grote kavels, aldus Lelystad. Dan maar het hele gebied, nu nog landbouwgrond, in een keer aanbieden. Om snel in te spelen op de vraag en te voorkomen dat er bedrijven elders hun heil zoeken. 

Uitbreiding 

De buitendijkse terminal, aangelegd door de provincie, is sinds een paar maanden in gebruik. Dagelijks worden hier containers aan- en afgevoerd. De kade van 400 meter lang is gebouwd op uitbreiding en kan relatief eenvoudig worden verdubbeld. De gemeente legt het nabijgelegen bedrijventerrein aan. Lelystad spreekt van een 'belangrijke impuls voor de plaatselijke en provinciale werkgelegenheid'. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman zei in mei tegen deze krant dat er gesprekken lopen over een aftakking van de Hanzelijn naar Flevokust. Om goederenvervoer over weg, water én spoor samen te brengen. ,,De mogelijkheid is er.''  

Flevoland