Volledig scherm
Een wandelpad op het publiekseiland van de Marker Wadden. © Herre Stegenga

Bezoekers brengen snel veranderende Marker Wadden in beeld

De net aangelegde Marker Wadden veranderen snel. Dat is inmiddels voor iedereen te volgen, daarvoor hoef je niet per se meer de boot te pakken.  

Natuurmonumenten heeft vijf fotopalen geplaatst op de Marker Wadden, op het enige van de vijf eilanden in de archipel dat voor publiek toegankelijk is. Op zo’n paal kun je je mobiele telefoon in een houder plaatsen en een foto nemen. Via een qr-code komt de foto op de website van Natuurmonumenten terecht. Tezamen vormen de foto’s een tijdlijn van de vijf plekken. 

Quote

Je kunt ook een timelapse maken, maar hier mag het publiek meedoen

Rita Oppenhuizen, Natuurmonumenten

,,De natuur ontwikkelt zich snel en het landschap verandert voortdurend’’, zegt woordvoerster Rita Oppenhuizen. ,,Op deze manier kan iedereen helpen om dat in beeld te brengen. En iedereen kan het resultaat bekijken op internet.’’ Het is een nieuwe techniek, laat ze weten. ,,Je kunt ook een timelapse maken, maar hier mag het publiek meedoen.’’ Bijkomend voordeel is dat het beeldmateriaal waardevolle informatie kan opleveren voor bijvoorbeeld vogel- of insectenonderzoekers, zegt ze. Mogelijk gaat Natuurmonumenten ook op andere plekken in het land fotopalen neerzetten. 

Nederzetting

Na de zomer begint de bouw van een nederzetting op Marker Wadden. Het gaat onder meer om een bezoekerscentrum met horeca, een hut voor de eilandwachters, een werkschuur en een onderzoeksstation. De nederzetting moet Pasen 2020 klaar zijn.  

Volledig scherm
Impressie van de nederzetting. © Ziegler Branderhorst

Flevoland