Volledig scherm
Het gebouw van de Raad van State. © Wikimedia Commons/Effeietsanders

Bezwaren Barenza tegen weg naar vliegveld Lelystad verworpen

DEN HAAG/LELYSTAD - De Raad van State heeft met een uitspraak definitief de weg vrijgemaakt voor een nieuwe ontsluitingsweg voor bedrijventerrein Larserknoop en de nieuwe terminal op Luchthaven Lelystad. De Raad verwierp woensdag de belangrijkste bezwaren van graszaadkweker Barenza tegen het het bestemmings- en exploitatieplan Larserknoop.

Alleen op een ondergeschikt punt wat betreft de verplichting om inpandig te laden en te lossen op een groenbestemming heeft de Raad een streep door die planregel gehaald. Maar daar vloeit geen bloed uit, omdat de gemeente Lelystad al eerder heeft erkend die fout nog te zullen herstellen.

Smaller
Voor de rest zijn alle bezwaren van Barenza tegen de nieuwe weg verworpen. De Raad kan een deel van de bezwaren van de graszaadkweker niet plaatsen. Immers, de nieuwe weg wordt veel smaller en goedkoper dan aanvankelijk de bedoeling was. In plaats van een zesbaansweg komt er nu een tweebaansweg plus een fietspad in een dertig meter brede groenstrook en een aantal geluidwerende voorzieningen.

Kosten
De provincie neemt ook alle aanlegkosten voor haar rekening en de overige ontsluitingskosten worden verdeeld tussen de provincie, de gemeenten Lelystad en Almere, de luchthaven en ontwikkelaar OMALA. Ook voor de rest heeft het graszaadbedrijf geen nadeel van de weg. Verder houdt het plan nu meer rekening met de geluidruimte voor het testterrein van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer).

In ieder geval kan de weg voor de geplande ingebruikname van de nieuwe luchthaventerminal voor april 2018 klaar zijn.

Flevoland