Lelystad Airport moet een vakantieluchthaven worden. De start per 1 april 2020 is uitgesteld.
Volledig scherm
Lelystad Airport moet een vakantieluchthaven worden. De start per 1 april 2020 is uitgesteld. © ROBIN UTRECHT

Bijna 10.000 reacties op plan Lelystad Airport, ministerie doet 3 aanpassingen: ‘Schokkend, schoffering van burger’


Het ministerie past het plan Lelystad Airport op drie kleine punten aan. Dat is het resultaat van bijna tienduizend inspraakreacties van burgers. Actiegroepen zijn woest en vinden het een ‘schoffering van de burger’. 

Actiegroepen zijn boos over de manier waarop het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat omgaat met de duizenden inspraakreacties van burgers op de plannen voor Lelystad Airport. Ze voelen zich geschoffeerd. ,,Op het ministerie denken ze dat ze met een stelletje debielen te maken hebben. Ik vind het ongehoord”, briest Leon Adegeest van HoogOverijssel en de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL).

Inwoners uit talloze gemeenten in deze regio stuurden zienswijzen in op het luchthavenbesluit voor Lelystad Airport. Hoe donkerder de kleur, hoe meer zienswijzen. Uit Wezep (oranje) kwamen de meeste inzendingen. In totaal stuurden 9.362 mensen eerder dit jaar een zienswijze in.
Volledig scherm
Inwoners uit talloze gemeenten in deze regio stuurden zienswijzen in op het luchthavenbesluit voor Lelystad Airport. Hoe donkerder de kleur, hoe meer zienswijzen. Uit Wezep (oranje) kwamen de meeste inzendingen. In totaal stuurden 9.362 mensen eerder dit jaar een zienswijze in. © Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Inspraak

Begin dit jaar was er een grote inspraakronde. Er werden zes informatieavonden gehouden in onder meer Zwolle, Apeldoorn en Lelystad en inwoners konden hun mening geven op het Luchthavenbesluit voor Lelystad Airport. In totaal dienden 9.362 mensen een reactie (zienswijze) in, goed voor 164.883 suggesties en verbetervoorstellen op het plan voor een vakantieluchthaven in Flevoland.

In een zogenoemde ‘nota van antwoord’ van 222 pagina’s reageert het ministerie op alle inzendingen. Er worden drie kleine aanpassingen gedaan: definities van de begrippen ‘vliegtuigbeweging’ en ‘onderhoudsvlucht’ worden aan het luchthavenbesluit toegevoegd. En de extensieregeling (de bepaling dat vertraagde vluchten na sluitingstijd nog een uur uitloop hebben om te landen op Lelystad) wordt onderdeel van het monitoringsprogramma.

De drie aanpassingen die het ministerie doorvoert naar aanleiding van de inspraakprocedure.
Volledig scherm
De drie aanpassingen die het ministerie doorvoert naar aanleiding van de inspraakprocedure. © Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Schokkend

Adegeest: ,,Drie aanpassingen van niks op tienduizend reacties. Het is schokkend. Ik snap werkelijk niet dat ze hiermee durven aankomen. Deze minister is helemaal niet geïnteresseerd in verbetervoorstellen van burgers, ze wil gewoon Lelystad Airport zo snel mogelijk openen.”

De actiegroepen krijgen steun van partijen als SP en GroenLinks. ,,Na jaren genegeerd te zijn, hebben inwoners van Gelderland en Overijssel massaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot inspraak”, vertelt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. ,,Er zijn ongelofelijk veel verbetervoorstellen aangedragen en vragen gesteld, maar de minister doet er nagenoeg niets mee. Was dit inspraak of alleen een verplichtnummertje?” Ze eist opheldering van minister Cora van Nieuwenhuizen.

In 2017 voerde het ministerie na een eerste inspraakronde wel een aantal aanpassingen door, onder meer aan de laagvliegroutes. Zo werd de wachtruimte verlegd naar Lochem. Eerder deze week werd bekend dat de opening van Lelystad Airport is uitgesteld

Flevoland