Volledig scherm
© Thinkstock

Blijft Piet in jouw gemeente zwart?

REGIO - Piet is dit jaar in de regio vooral zwart of bruin. Dat blijkt uit de tweede Grote Pietenatlas. Alle 289 lokale Sinterklaascomités is gevraagd naar de kleur van de pieten. In het verspreidingsgebied van de Stentor is alleen in Lelystad Piet niet helemaal zwart.

Lelystad verandert de kleur niet vergeleken met vorig jaar. ,,We hebben een goede mix tussen roetpieten en zwarte pieten. De pieten hebben ook geen rode lippen en gouden oorbellen", zegt Ruud Bootsma van de organisatie in Lelystad. ,,In nauw overleg met burgemeester hebben we besloten om het op dezelfde manier als vorig jaar te doen, omdat dit toen tot geen protesten of kritiek heeft geleid. Wij verwachten dat het dit jaar op dezelfde manier gaat."

Traditionele Piet
Uit een inventarisatie onder 289 lokale Sinterklaascomités blijkt duidelijk dat Piet ook dit weekend bij de intocht van de sint nog meestal een traditionele Piet is. 241 intochtcomités in Nederland melden dat Piet bij hen dit jaar zwart of (donker)bruin is. Dikke lippen en grote oorbellen zijn vaak al wel verdwenen.

Daarmee lijkt er, na weer een jaar vol pietendiscussie, nog weinig verandert. Uit de eerste Grote Pietenatlas (in 2015) kwam ook naar voren dat het overgrote deel van de intochtcomités hun pieten zwart of bruin schminkten.

Kloof
Het beeld dat uit de Grote Pietenatlas naar voren komt: er is een kloof tussen een (kleine) Randstedelijke voorhoede en de rest van Nederland. Waar Amsterdam en RTL dit jaar Zwarte Piet helemaal in de ban doen en minister Asscher pietenliefhebbers oproept zich daarin te schikken, voelt de regio die behoefte niet. Mogelijk veranderen enkele plaatsen nog van schminkkleur als het Sinterklaasjournaal daar aanleiding voor geeft.

Roetveegpieten leveren ook nog een ander bezwaar op: kinderen kunnen makkelijker herkennen wie er voor Piet speelt. Zeker in kleinere plaatsen is dat een argument.

Landelijke intocht
Meppel had vorig jaar de primeur van de roetveegpiet. Ze moesten wel, want het circus van de landelijke intocht deed de stad aan. Is ie een blijvertje, die schoorsteenpiet? ,,Wij gaan nog helemaal niets zeggen hoe we het gaan doen, komt u maar kijken dit weekend.”

Flevoland