Volledig scherm
De Urkersluis bij Urk. © Freddy Schinkel

Bruggen en sluizen in Flevoland worden voor 60 miljoen euro opgeknapt

Het gaat beginnen: de grootscheepse renovatie van dertien bruggen en elf sluizen in Flevoland. De werkzaamheden duren vijf jaar en kosten in totaal 60 miljoen euro.

De opknapbeurt moet een einde maken aan de vele storingen en stremmingen, die de bruggen en sluizen in de afgelopen jaren teisterden. Dat kwam door problemen met elektrische installaties en mechanisme onderdelen. Een ander pijnpunt was de bediening 'op afstand', vanuit het provinciehuis. 

75 jaar

Aan enkele bruggen en sluizen is sinds de bouw 75 jaar geleden geen groot onderhoud gepleegd. Om nieuwe problemen te voorkomen worden bediening- en besturingssystemen vervangen en gemoderniseerd. Ook worden de verschillende biedingssystemen vervangen door één. Ook sluisdeuren en brugvallen ontkomen niet aan de renovatie. 

Overlast

Een stremming door de opknapbeurt kan wekenlang duren. Dit leidt tot overlast en mogelijk lange omleidingsroutes. Om de overlast te beperken knipt aannemerscombinatie Croonwolter& dros en Hollandia Services de provincie op in twee delen: de Noordoostpolder en Flevopolder. Er wordt maximaal op één plek tegelijk in een polder gewerkt. Ingrijpende werkzaamheden waar de pleziervaart last van heeft, worden niet in het hoogseizoen uitgevoerd.

Als de werkzaamheden beginnen, lanceren de aannemers een app. Hierin staat informatie wanneer de renovatie van een brug of sluis plaatsvindt en welke gevolgen dat heeft voor bewoners en bedrijven.

Planning

Woensdag is het contract ondertekend door de provincie Flevoland en de aannemerscombinatie. De komende maanden worden gebruikt om de opknapbeurt voor te bereiden. Dan wordt ook de planning gemaakt wanneer welke brug en sluis aan de beurt zijn. De eerste werkzaamheden starten volgend jaar, de laatsten moeten op 1 april 2023 klaar zijn.

Volledig scherm
Een overzicht van bruggen en sluizen in Flevoland die in de komende vijf jaar een opknapbeurt krijgen. © Provincie Flevoland

Flevoland