Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Buitenlandse toerist komt eerder naar Flevoland

Buitenlandse bezoekers strijken jaarlijks eerder neer op campings in Flevoland. Circa achtduizend buitenlandse toeristen verbleven in de eerste helft van dit jaar, dus voor het hoogseizoen, op een kampeerterrein in de polder. Zeven jaar geleden waren het er vijfduizend. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Een directe verklaring voor de toename heeft Leon Visser van Toerisme Flevoland niet. Hij verwijst naar de landelijke trend dat steeds meer buitenlanders naar Nederland komen. ,,En Flevoland profiteert van de ligging dichtbij Amsterdam", weet Visser. Verreweg de meeste buitenlandse gasten komen uit Duitsland. ,,Een focusland waarin wij investeren met eigen campagnes", zegt Visser. België staat op de tweede plaats. 

Hoogste

In de eerste helft van dit jaar verbleven in totaal 33.000 gasten op Flevolandse campings. Het hoogste aantal in de afgelopen zeven jaar. Het mooie weer is een belangrijke oorzaak, stelt Visser. Het aantal gasten is een stijging van 22 procent ten opzicht van 2017, dat in het geheel een slecht campingjaar was. 

Jaarlijks verblijven, op kwakkeljaren 2015 en 2017, zo'n 80.000 gasten op de poldercampings. Volgens Visser wijst alles erop dat 2018 een topjaar wordt. Desondanks blijft Flevoland in aantallen de kleinste provincie van Nederland. Daar hecht Visser amper waarde aan. ,,Tegen provincies met veel campings, zoals Overijssel en Gelderland, kunnen wij niet op. Het is belangrijker dat we de stijgende lijn vasthouden."

Nieuwe trekpleisters

Flevoland Toerisme verwacht dat het lukt, mede door de landelijke trend. ,,Hotels breiden uit en campings maken extra plaatsen", weet Visser. ,,Er komen nieuwe trekpleisters bij, zoals de Floriade, Marker Wadden, Werelderfgoedcentrum en - als het doorgaat - Lelystad Airport."

Flevoland