Volledig scherm
Een nest met ‘pulletjes’. © Paul Meuldijk

Burgers beschermen zwanen en richten ‘pulletjeswacht’ op in Lelystad

VIDEOLelystad komt in actie nu op grote schaal zwaneneieren en babyzwaantjes, ‘pulletjes’ worden gestolen. Een groep bewoners heeft de ‘pulletjeswacht’ opgericht en houdt de overgebleven zwanen in de gaten. ,,De betrokkenheid is enorm’’.

Dat zegt voorzitter Susan van de Waal van Stichting Dierennnoodhulp Flevoland. Zij sloeg vorige week alarm over de massale diefstal van ‘pulletjes’ en zwaneneieren. Dit heeft tot een storm van verontwaardiging geleid. Op de Facebookpagina van de stichting komen veel reacties binnen. ,,En we krijgen ontzettend veel telefoontjes’’, zegt Van de Waal. 

Verdacht 

Verder begonnen zich groepjes te vormen om te posten bij de overgebleven zwanen en -nesten. Er is zelfs een ‘verdachte auto’ staande gehouden door burgers, weet Van de Waal. ,,Ze wilden in de kofferbak kijken om te zien of er zwanen in zaten. Dat gaat natuurlijk te ver.’’ Om te voorkomen dat er ‘misstanden’ ontstaan, roept ze belangstellenden op om zich aan te sluiten bij de ‘pulletjeswacht’. Dit zijn mensen - ruim 40 inmiddels  - die de zwanen in de gaten houden en waakzaam zijn op dieven. Ze houden contact via een appgroep. Van de Waal: ,,Het is beter om het centraal te houden, anders wordt het te chaotisch.’’ 

Overigens houdt inmiddels ook een bewakingsbedrijf een oogje in het zeil bij de zwanen en de -nesten langs. ,,Die hebben zich spontaan gemeld’’, zegt Van de Waal. ,,Ze rijden toch al rondjes door de stad. Mooi hoor, de betrokkenheid is enorm.’’ 

Quote

Op 30 plekken zijn nu eieren of zwanen gestolen. Er zijn nog zo’n 25 plekken over

Susan van de Waal, Dierennoodhulp Flevoland

Er is nog niemand aangehouden, naar de motieven is het nog gissen. Van de Waal heeft dinsdag aangifte gedaan bij de politie en toonde daarbij foto’s van mogelijke verdachten. ,,Die zijn bij ons aangeleverd.’’ De politie kan dat nog niet bevestigen. ,,Waarschijnlijk is de aangifte nog niet verwerkt’’, zegt een woordvoerder. Ondertussen gaan de diefstallen gewoon door, aldus Van de Waal. Ondanks de grote aandacht van de media en de ophef. ,,Op 30 plekken zijn nu eieren of zwanen gestolen. Er zijn nog zo’n 25 locaties over’’. 

Bekijk hier twee reportages over de zwanendiefstallen in Lelystad

  1. Stranden, hotels en vermaakscentra moeten van Lelystad een echte kustplaats maken
    PREMIUM

    Stranden, hotels en vermaaks­cen­tra moeten van Lelystad een echte kustplaats maken

    Doorgroeien van tachtig- naar honderdduizend inwoners en van drie naar vijf miljoen toeristen per jaar. Om die ambitie waar te kunnen maken heeft Lelystad een Kustvisie ontwikkeld, die de stad moet neerzetten als een aantrekkelijke kustplaats en ‘hoofdstad van de nieuwe natuur’. De nieuwe visie beschrijft hoe de kust tussen Oostvaardersplassen en Máximacentrale zich tot 2030 moet ontwikkelen.

Flevoland