Volledig scherm
© ANP XTRA

Celstraf voor overval sushi-bezorger en tankstation

De 20-jarige Tarek N. uit Lelystad is dinsdag door de rechtbank in zijn woonplaats veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. N. was betrokken bij een poging om een sushi-bezorger te overvallen en bij een overval op Shell-tankstation Van Staveren in Lelystad.

Twee weken geleden ontkende N. ter zitting betrokken te zijn geweest bij de gebeurtenissen. Hij vertelde dat hij op 2 januari met vrienden was die besloten om een sushi-bezorger te overvallen. ‘Ik dacht dat ze het niet meenden, dat ze gewoon stoer aan het doen waren.’

Maar even later belden ze met zijn telefoon Sushi Nippon en bestelden de duurste sushi die er was. Toen de bezorger kwam, probeerden de mannen hem zijn portemonnee afhandig te maken door te dreigen met een mes. Zijn scooter werd vernield en hij kreeg een paar klappen te verduren.

‘Ik vond dat heel erg om te zien’, legde hij de rechters uit. Zo’n zelfde soort verhaal vertelde hij over de overval op Shell-tankstation Van Staveren in zijn woonplaats. De pompbediende werd door mannen met bivakmutsen en een groot mes gedwongen tot het afgeven van geld en pakjes sigaretten.

N. zou bij die overval hebben geholpen door tips te geven aan de daders en ook van te voren een pakje kauwgom te halen om de boel te verkennen. Hij ontkent dat, al bevestigde hij wel dat hij na de overval een nepmelding deed bij de alarmcentrale. Daar zei hij dat hij een Antiliaan had zijn wegrennen bij het tankstation.

‘Dat deed ik ook onder druk van mijn vrienden’, zei hij tegen de rechtbank. Het vonnis was conform de eis van de officier van justitie. Die had ook nog om schadevergoedingen van 800 euro per slachtoffer gevraagd. De rechtbank wijst alleen die voor de sushi-bezorger toe. De medewerker van het tankstation heeft namelijk niet aangetoond dat hij na de overval psychische hulp nodig had.

Flevoland