Volledig scherm
© Robin Utrecht

College Lelystad: Nieuw uitstel Lelystad Airport is slecht voor werkloosheid en gemeentekas

Uitstel van de opening van Lelystad Airport is slecht nieuws voor de werkloosheid in de stad en de gemeentekas. En dan is er nog de kans op imagoschade voor Lelystad, Flevoland én Nederland. ‘Net als met Berlin Airport’. 

Dat antwoordt het college van Lelystad op schriftelijke vragen van GroenLinks. Dit was eind 2017 de enige partij in de raad die niet aandrong op opening van het vakantievliegveld in 2019. Op dit moment is het de vraag of in 2020 de eerste vakantievluchten vertrekken vanuit de polder. Het kabinet geeft hier in mei duidelijkheid over. GroenLinks wil graag weten wat de gevolgen voor de stad zijn als er wederom een vertraging optreedt. 

Terminal

Volgens het college kunnen 400 voltijds banen dan niet worden ingevuld. Het gaat om directe werkgelegenheid, in de terminal bijvoorbeeld. Verder haalt uitstel een streep door 200 banen in de indirecte werkgelegenheid. Dat betekent voorlopig géén ‘besparing op de uitkeringslasten’ van de stad. Ook de komst van hotels naar Lelystad wordt daarmee op de lange baan geschoven. Al hoopt Van der Valk nog dit jaar te beginnen met de bouw van een hotel aan de A6. En de verwachte toeristische impuls van het vliegveld blijft eveneens uit, laat het college weten. 

Gemeente, provincie en vliegveld hebben eerder al een flyer verspreid met de gevolgen van uitstel van de opening in 2019. De inhoud geldt nog steeds, aldus de gemeente. Naast 'stilstand in economische ontwikkeling’ wordt imagoschade genoemd. Niet alleen voor stad en provincie, ook voor het land. 'Voor een land dat een naam hoog te houden heeft in weg- en waterbouw is dit geen reclame’. Ook verwijst de flyer naar de jarenlange negatieve publiciteit rond vliegveld Berlijn Brandenburg, dat al sinds 2011 wacht op opening. 

Flevoland