De Markerwaarddijk ligt vol zand.
Volledig scherm
De Markerwaarddijk ligt vol zand. © Provincie Flevoland

De Markerwaarddijk gaat maandagochtend 04.00 uur open voor verkeer

updateDe Markerwaarddijk is nog 04.00 uur maandagochtend. Dit meldt flevowegen op Twitter. Eerder zou de weg om 02.00 uur weer open gaan voor verkeer, maar dit is dus bijgesteld naar vier uur vannacht.

De rijbaan op de dijk van Lelystad naar Enkhuizen ligt vanwege de harde windstoten vol zand. Het is de derde keer sinds het voorjaar dat de dijk vanwege zand op het wegdek dicht is. 

 15 centimeter zand

Op sommige plekken lag er zaterdag door de harde wind tot wel 15 centimeter aan zand. De provincie is bezig met de opruimwerkzaamheden. In eerste instantie ging de Provincie Flevoland ervan uit dat de dijk tegen het middaguur weer open kon, maar dit werd in de loop van de ochtend verlengd tot 19.00 uur. De Markerwaarddijk ging zaterdagochtend tegen 11.30 uur op slot. De dijk ging begin juni ook al een keer op slot vanwege een hevige storm, toen kwam er ook zand op de rijbaan terecht. 

Het zand is afkomstig van de nieuw aangelegde zandoevers van de dijk. 'Building with nature‘, heette de mondiale primeur. Nooit eerder was het neerleggen van grote zandpakketten tegen de dijk bij wijze van versterking, gedaan in binnenwateren. Begin dit jaar is nog een speciaal grasmengsel ingezaaid, bedoeld om het zand vast te houden. Nachtvorst, droogte en stevige wind verhinderden echter dat een goede grasbedekking kon ontstaan. 

In juni, nadat de dijk al twee keer dicht was vanwege zandoverlast, kondigde Rijkswaterstaat aan extra maatregelen te treffen om herhaling te voorkomen. Een aannemer bracht een extra laagje grond aan op de zandige oever. Ook werden die oevers waar nodig opnieuw ingezaaid met gras.  ‘Effectief‘, zo toonden de eerste resultaten volgens Rijkswaterstaat aan. 

Omdat het om een oppervlakte van liefst een slordige 900.000 vierkante meter gaat, rekende Rijkswaterstaat op een projectduur van twee maanden. Die zijn nu zo ongeveer voorbij. Toch ging het zaterdag opnieuw mis. 

  1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling
    PREMIUM

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.

Flevoland