Bommelding op Schiphol: foto ter illustratie.
Volledig scherm
Bommelding op Schiphol: foto ter illustratie. © ANP

Duo plaatst vanuit gevangenis in Lelystad valse bommeldingen in het hele land ‘uit naam van IS’

Ze verveelden zich in de justitiële jeugdinrichting (jeugdgevangenis) in Lelystad, en dus deden ze maar een paar valse bommeldingen. Zo zouden er bommen zijn gelegd bij de KFC in Lelystad, op Schiphol en op de stations in Rotterdam en Leiden, in opdracht van IS.

Ali K. van 21 en Yessin N. (22) konden bij een telefoon komen die in de instelling was verstopt, eerst bovenop een plafondplaat en later achter de wastafel in de kamer van N., zo bleek bij de behandeling van hun strafzaak in Lelystad. Tegen beiden werd een gevangenisstraf geëist voor de tijd van hun voorarrest voor deze feiten, respectievelijk dertien en elf dagen. Daarnaast voor K. vier maanden cel voorwaardelijk, met een hele reeks aan voorwaarden en tegen N. honderd uur werkstraf.

Het duo bracht in augustus vorig jaar hulpdiensten in rep en roer,, voordat duidelijk werd dat het valse meldingen waren. Via het imei-nummer (een uniek nummer gekoppeld aan een mobiele telefoon), kwam de politie uit bij Intermetzo, de jeugdgevangenis in Lelystad. Daar heeft het nog even geduurd voor de politie er onderzoek kon doen.

Geert Wilders

Op opnamen van de meldingen hebben medewerkers van de jeugdinrichting de stemmen van K. en N. herkend. K. gaf schoorvoetend toe dat hij inderdaad het alarmnummer 112 gebeld heeft. Behalve de bommeldig gig het ook om een zogenaamde ontvoering en een autobrand n Lelystad. N. heeft waarschijnlijk gemeld dat Geert Wilders in gevaar zou zijn. N. had er echter voor gekozen niet naar de rechtbank te komen om zijn verhaal te doen.

Beide jongere zitten al geruime tijd in de zogenaamde PIJ-maatregel, een soort tbs voor jeugdigen.

Flevoland