Herten in de Oostvaardersplassen.
Volledig scherm
PREMIUM
Herten in de Oostvaardersplassen. © videostill

Edelherten in Oostvaardersplassen zijn heel moeilijk af te schieten en dit is waarom

VIDEOSchutters in de Oostvaardersplassen hadden per dag zo’n twintig edelherten willen afschieten, maar gemiddeld zijn het er nog geen tien. De zachte winter is één van meerdere oorzaken daarvan, zo legt woordvoerder van Staatsbosbeheer Joke Bijl uit.

Het is de afgelopen maand heel lastig geweest om de dieren af te schieten ,,Dat komt voor een goed deel door het gedrag van de edelherten. Het is tot nu toe een zachte winter geweest en de dieren hebben daarom nog veel energie. Aan het einde van de winter is hun energieniveau doorgaans een stuk lager. De herten slaan dan minder snel op de vlucht, wanneer schutters naderen. Het maakt een groot verschil.’’ Zeker wanneer de dagen gaan lengen kunnen faunabeheerders, die dan toch al met meer zijn, flinke stappen maken. ,,Dan kan er aan het einde van de dag bijvoorbeeld een extra afschotronde gedaan worden’’, aldus Bijl.

  1. St Jansdal naar het nieuwe normaal: dagbehandelingen zoveel mogelijk in Lelystad
    PREMIUM

    St Jansdal naar het nieuwe normaal: dagbehande­lin­gen zoveel mogelijk in Lelystad

    De ziekenhuiszorg snel weer terug naar het kwantitatieve niveau van het pre-coronatijdperk? Een illusie. Althans, zeker zolang er geen vaccin is. Bestuursvoorzitter Relinde Weil van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk en Lelystad schudt haar hoofd. ,,Alleen de anderhalve meter maatregel maakt al dat de ziekenhuiszorg anders is. Al is het maar dat er minder patiënten in de wachtkamer terecht kunnen.”

Flevoland