Volledig scherm
De gevangenis in Roermond. © ANP

Eisen tot 9 jaar cel voor spectaculaire ontsnappingspoging met Lelystadse helikopter

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag tegen negen mannen gevangenisstraffen van drie tot negen jaar cel geëist vanwege een spectaculaire bevrijdingspoging met een helikopter uit Lelystad. De mannen zouden topcrimineel Benaouf A. willen bevrijden uit de gevangenis van Roermond.

De verdachten beschikten over snelle (gestolen) auto's en zware wapens. De politie greep op de dag van de voorgenomen ontsnapping, 11 oktober, op diverse plaatsen in. Na een wilde achtervolging werd een te voet vluchtende verdachte doodgeschoten.

Voor het besturen van de gehuurde helikopter was een 54-jarige Colombiaan ingevlogen. De groep bestaat overwegend uit twintigers. Eén verdachte (39) meldde zich een week geleden. Hij werd internationaal gezocht.

Helicenter Lelystad

De politie voorkwam de ontsnapping van Benaouf A., die was veroordeeld voor een liquidatie in de Amsterdamse onderwereld, mede dankzij een tip van Helicenter uit Lelystad. Het bedrijf bij Lelystad Airport kreeg in september een verzoek voor een rondvlucht, vertrouwde het niet, en liet de politie de contacten met de bendeleden overnemen.

  1. 'Gerechtigheid': raadsleden in kleine gemeenten gaan twee keer zoveel verdienen
    PREMIUM

    'Gerechtig­heid': raadsleden in kleine gemeenten gaan twee keer zoveel verdienen

    Raadsleden uit kleine gemeenten als Hattem, Olst-Wijhe en Urk gaan fors meer verdienen. Van Minister Kajsa Ollongren krijgen raadsleden uit gemeenten tot 24.000 inwoners meer poen als blijk van waardering. Wie nu in Hattem zetelt mag met terugwerkende kracht 959 euro per maand bijschrijven, een ruime verdubbeling van de huidige vergoeding. Maar betaalt zich dat ook uit in kwaliteit? ,,Een pizzabezorger kreeg nog meer.”

Flevoland