Illustratie van een enkelband.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratie van een enkelband. © ANP

Enkelband voor tbs’er op verlof ‘direct gevolg van moord Lelystad’

Tbs’ers die op verlof gaan, moeten een enkelband dragen. Minister Dekker (Justitie en Veiligheid) wil hiermee een proef doen. Volgens tbs-advocaten is het experiment een rechtstreekse reactie op de moord in Lelystad, waarbij een tbs’er en een ex-tbs’er verdacht worden van het vermoorden van een 72-jarige man. De minister ontkent dit.

Klinieken kunnen zichzelf aanmelden om mee te doen aan de proef, laat Miral Scheffer van het ministerie weten. Kliniek Veldzicht in Balkbrug laat weten intern te bespreken of er meegedaan wordt aan de proef. ,,Al moeten we ons afvragen of dit geschikt is voor ons”, stelt een woordvoerder. In Veldzicht zitten veel tbs’ers die helemaal niet op verlof gaan.

Tbs-advocaten stellen dat de proef een rechtstreeks gevolg is van incidenten, zoals de moord in Lelystad. De 72-jarige Gerrit Thomassen, zelf een ex-patiënt, werd in april van dit jaar in zijn appartement in Lelystad vermoord. Justitie gaat uit van een roofmoord en pakte twee verdachten op. Het gaat om tbs’er Michel B. en Jan van K., wiens tbs pas net was afgerond. De verdachten en het slachtoffer zaten alle drie in een tbs-kliniek in Almere.

Flevoland