Volledig scherm
Een bezoeker bekijkt een oldtimer van dichtbij. © CAROLIEN

‘Prachtige erkenning’ voor Nationale Oldtimerdag in Lelystad

Goed nieuws voor de organisatie van de Nationale Oldtimerdag in Lelystad. Het evenement is door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed opgenomen in het Netwerk van Immaterieel Erfgoed Nederland. 

Een groot netwerk bestaande uit betrokkenen en beoefenaars van levend erfgoed. ,,Een prachtige erkenning voor het evenement.”

Het jaarlijks terugkerende evenement hoort nu bij het Netwerk van Immaterieel Erfgoed Nederland. Het Netwerk Immaterieel Erfgoed is de grootste kring van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed. Doel van deze organisatie is om immaterieel erfgoed – zoals sociale gewoontes, tradities, rituelen of ambachtelijke vaardigheden - in Nederland te behouden en te ontwikkelen.

Bijzonder

Dat de Nationale Oldtimerdag bij het netwerk hoort, is bijzonder. Want niet alle erfgoederen worden hier zomaar in opgenomen. Er moeten aan bepaalde kwaliteitseisen worden voldaan. Zo wordt er gekeken naar de historische waarde, maatschappelijke relevantie, bezoekersaantallen en continuïteit. ,,Het is heel mooi dat de kwaliteit van het evenement voldoende is gebleken om in het netwerk te worden opgenomen”, zegt oprichter en voorzitter William van der Meulen van de Nationale Oldtimerdag. ,,Het is belangrijk dat we aan die kwaliteitsnormen blijven voldoen. Want je kunt uit het netwerk worden gehaald als je niet meer aan de criteria voldoet.”

Het netwerk bestaat momenteel uit negentig erfgoederen. Andere erfgoederen die bij het netwerk horen zijn bijvoorbeeld de Pride Amsterdam, het WK Snertkoken en tingieten.

Nieuwe deuren

Er gaan nieuwe deuren open voor het evenement, nu het is opgenomen in het netwerk. Van der Meulen: ,,Als je bij dit soort organisaties hoort, genereer je meer bekendheid. Dat geeft ons kansen. Bijvoorbeeld musea die met ons samen willen werken of nieuwe deelnemers met nog exclusievere auto’s. Hier kunnen we de kwaliteit van het evenement alleen maar mee verhogen.”

De Nationale Oldtimerdag in Lelystad wordt dit jaar op zondag 17 juni voor de 34ste keer gehouden. Ruim vierhonderd automobielen die gebouwd zijn voor 1970 verzamelen zich dan op de Bataviaboulevard. De Oldtimerdag is uitgegroeid tot de grootste Oldtimermeeting van Nederland. Zowel voor deelnemers als publiek is het evenement gratis toegankelijk.  

Flevoland