Extreme drukte spoedeisende hulp St. Jansdal Harderwijk, ambulances worden doorgestuurd

videoSt Jansdal Harderwijk kampt met extreme drukte op de spoedeisende hulp (seh). Het ziekenhuis moet twee tot drie keer per week een patiëntenstop van zo'n anderhalf uur instellen; ambulances worden dan doorgeleid naar andere ziekenhuizen omdat er niemand meer bij kan. 

Belangrijkste oorzaak van die ‘seh-stop’ in avonden, nachten en in de weekenden is de extra toestroom van spoedpatiënten uit Lelystad en omgeving. 

Volgens Relinde Weil, voorzitter van de Raad van Bestuur van St Jansdal, is de spoedeisende hulp (seh) van het ziekenhuis in Harderwijk sinds de sluiting van de Lelystadse seh fors drukker dan voorheen. ,,Het wegvallen van spoedeisende hulp in Lelystad is zo abrupt en snel gegaan. De seh is gewoon overbelast. In de avonden, nachten en het weekend moeten we twee tot drie keer per week een stop van anderhalf uur instellen. 

Quote

Er wordt knetter­hard gewerkt maar het is even niet makkelijk

Relinde Weil, Raad van Bestuur
DS-2019-3390 12-04-2019 spoedeisende hulp St Jansdal, Harderwijk - Spoedplein Ziekenhuis St Jansdal© Ruben Schipper Fotografie
Volledig scherm
DS-2019-3390 12-04-2019 spoedeisende hulp St Jansdal, Harderwijk - Spoedplein Ziekenhuis St Jansdal© Ruben Schipper Fotografie © Ruben Schipper

Omliggende ziekenhuizen

Dan kan er niemand meer bij en worden ambulances die met spoedpatiënten zitten naar omliggende ziekenhuizen in Apeldoorn, Almere of Amersfoort gestuurd. Voorheen gebeurde dat misschien eens per week. Heel vervelend, ook voor familieleden van patiënten, maar het gaat ons primair om het bieden van veilige en goede zorg én het overeind houden van de medewerkers.  Er wordt knetterhard gewerkt, maar het is even niet makkelijk.’’ Weil benadrukt dat voor patiënten in levensbedreigende situaties altijd acute hulp beschikbaar is. 

Flevoland