Volledig scherm
Een Duits binnenvaartschip ramt in december 2017 de Oude IJsselbrug bij Zutphen en verliest de kajuit. © Archief de Stentor

Fikse stijging scheepsongevallen Flevoland en Gelderland

Het aantal scheepsongevallen op binnenwateren in deze regio is flink toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat. In 2017 vonden in de provincies Gelderland en Flevoland 235 ongevallen plaats, in 2018 waren dat er 342. Dat is een toename van bijna 46%.

In totaal registreerde Rijkswaterstaat in 2018 op Nederlandse binnenwateren zo’n 1.300 scheepvaartongelukken. Dat is bijna een kwart meer dan in 2017. Vooral op Friese, Gelderse en Flevolandse wateren nam het aantal scheepsongevallen flink toe, blijkt uit de cijfers die werden opgevraagd door LocalFocus.

Tekst loopt door onder diagram

Flevoland

In 2017 vonden in Flevoland 119 ongevallen plaats. Bij 98 daarvan, was pleziervaart betrokken. Daartoe behoren bijvoorbeeld jachten, jetski’s, sloepjes en speedboten.

Een jaar later vonden in Flevolandse wateren in totaal 156 ongevallen plaats, een stijging dus, van ruim 31%. Bij 119 daarvan, was pleziervaart betrokken.

Gelderland

Het aantal ongevallen op Gelderse binnenwateren steeg nog spectaculairder: van 116 naar 186 (stijging van ruim 60%). Daarmee komt deze provincie terecht in de top drie, na Noord-Holland (276 scheepsongevallen) en Friesland (214). In Gelderland was vooral sprake van ongevallen waarbij geen pleziervaart betrokken was.

In Overijssel steeg het aantal scheepsongevallen overigens van 19 naar 25.

In onderstaand overzicht staat waar alle scheepvaartongevallen in 2018 plaatsvonden.

Tekst loopt door onder kaartje

Verdubbeld

In het verspreidingsgebied van de Stentor, is het aantal scheepvaartongevallen gestegen van 124 tot 178 (toename van 43,5%). Het aantal ongevallen waarbij pleziervaart betrokken was, ging hier van 84 naar 121 (stijging van 44%), het aantal ongevallen waarbij geen pleziervaart betrokken was, van 40 naar 57 (stijging van 42,5%).

Opvallend: het aantal scheepsongevallen in Lelystad is meer dan verdubbeld (28 naar 58). Het aantal ongevallen waarbij pleziervaart was betrokken, steeg daar van 16 naar 31. Ongevallen waarbij geen pleziervaart was betrokken, van 12 naar 27.

Oorzaken: meer pleziervaart en fluctuerend waterpeil

Watersportexpert Thijs Jagt van Unigarant (verzekeringstak ANWB) geeft tegenover LocalFocus aan dat het uitzonderlijk mooie weer in 2018 voor meer vaardagen heeft gezorgd. Verder ziet hij dat de bootverkoop is aangetrokken door economische groei en dat het daardoor drukker was op het water. ‘En dan is een toename van het aantal ongelukken een logisch gevolg’.

Dimitri van der Heiden (veiligheidsexpert Rijkswaterstaat) denk daarnaast dat het stevig fluctuerende waterpeil een factor van belang is geweest in 2018. Door (te) laag water liep beroepsvaart bijvoorbeeld vaker aan de grond of raakten zij de oever door smallere vaargeulen, met name op de Waal en de (Gelderse) IJssel.

Flevoland