Volledig scherm
© Freddy Schinkel

Flevoland houdt waterpeil hoog om veen te beschermen

De lange periode van droogte is voorbij, maar het neerslagtekort blijft. Dus houdt waterschap Zuiderzeeland het waterpeil in de Flevolandse vaarten hoger dan gebruikelijk.

Door deze maatregel en de gevallen regen hoopt Zuiderzeeland de stand van het grondwater op te krikken. Dat is nodig om de kwetsbare veengrond in de ondiepe onderlaag te beschermen. Deze kan inklinken als het grondwaterpeil te laag is. 

Sinds 1 augustus is tussen de 25 en 75 millimeter regen gevallen in Flevoland. Het is een reden waardoor de gemalen weer meer water uit het gebied pompen dan er in laten. De oproep om zuinig om te gaan met water blijft van kracht.

 1. 'Gerechtigheid': raadsleden in kleine gemeenten gaan twee keer zoveel verdienen
  PREMIUM

  'Gerechtig­heid': raadsleden in kleine gemeenten gaan twee keer zoveel verdienen

  Raadsleden uit kleine gemeenten als Hattem, Olst-Wijhe en Urk gaan fors meer verdienen. Van Minister Kajsa Ollongren krijgen raadsleden uit gemeenten tot 24.000 inwoners meer poen als blijk van waardering. Wie nu in Hattem zetelt mag met terugwerkende kracht 959 euro per maand bijschrijven, een ruime verdubbeling van de huidige vergoeding. Maar betaalt zich dat ook uit in kwaliteit? ,,Een pizzabezorger kreeg nog meer.”
 2. Medische Staf IJsselmeerziekenhuizen schrijft noodkreet: er gaan doden vallen als de spoedeisende hulp sluit
  Ingezonden brief

  Medische Staf IJsselmeer­zie­ken­hui­zen schrijft noodkreet: er gaan doden vallen als de spoedeisen­de hulp sluit

  De voltallige medische staf en het personeel van de spoedeisende hulp van de IJsselmeerziekenhuizen luiden de noodklok over de plannen rondom het failliete ziekenhuis in Lelystad. Enkele argumenten om de spoedeisende hulp gedeeltelijk te sluiten zijn volgens de medici pertinent onjuist en dat wil de staf graag uitleggen in een noodkreet. Inge Doodeman, SEH-arts KNMG en medisch manager spoedeisende hulp, schrijft namens staf- en SEH-personeel:

Flevoland